Minden szülő életében eljön az a pillanat, amikor elkezd gondolkodni azon, hogy a gyerekei egy teljesen más környezetben és más világban fognak felnőni, mint amilyenben ő nőtt fel. A 2010 után született gyerekek sokaságát Alfa-generációnak nevezzük és aligha fognak az elődiekhez hasonlítani, többek között a pandémiának is köszönhetően.

7 dolog, amelyeket minden édesanyának tudnia kell az Alfa-generációról!

Ha a te gyereked is az Alfa-generáció táborát erősíti, akkor íme 7 dolog, amiről jobb, ha tudsz velük kapcsolatban:

1. Egy teljesen új kezdetet képviselnek

Már maga az Alfa elnevezés is ezt erősíti, hiszen az X, Y, Z generációk után butaság lett volna az A-generáció elnevezést választani, hiszen az egyfajta visszautalást tartalmazott volna az elődjeinkre. Az Alfa-generáció az, akik már valóban teljes mértékig a 21. század szülötte, és éppen emiatt egyre többen fűznek nagy reményeket ezekhez a gyerekekhez.

2. A legtöbbjüknek már születésük óta van digitális lábnyomuk

Ez a generáció már nem csak a körülöttük lévő környezet hatására formálódik, hanem az őket felnevelő szülők hatására is. Például az én Boomer-generációs szüleimet még a mai napig hidegen hagyja a technológia, vagy az, hogy az interneten keresztül hatást gyakoroljanak a tömegekre, de mivel az Alfa-generációt többnyire a Milleniumi-generáció neveli fel a nevük, arcuk, identitásuk már a születésüktől fogva megjelenik a világhálón.

3. Pénzügyi szempontból sokkal fejlettebbek lesznek

Mi még a kis malacperselyünkbe gyűjtögettük az aprókat, ezzel ellentétben az Alfa-generációs gyerekek majd arra is képesek lesznek, hogy a kanapéról intézzék a pénzügyeiket, ám ennek a legnagyobb kihívása az lesz, hogy mennyire lesznek képesek különbséget tenni a virtuális pénz és a készpénz között, már ha addigra még megmarad a készpénz.

7 dolog, amelyeket minden édesanyának tudnia kell az Alfa-generációról!

4. És épp ezért nagyobb lesz a vásárlóerejük

Egy 2016-os Cartoon Network New Generations kutatás adatai alapján a 4-14 év közötti gyerekek éves vásárlóereje 1.8 billió dollárra tehető. Te és én még úgy befolyásoltuk a gazdaságot, hogy a vasárnapi rajzfilm közben látott reklám során felkiáltottunk édesanyánknak, hogy „Anyu, megveszed azt nekem a szülinapomra?” Ezzel ellentétben az Alfa-generáció naponta hoz költekezéssel kapcsolatos döntéseket.

5. Nagy az alkalmazkodóképességük

A kábeles telefonok és CD-k világában számunkra nem volt nagy kihívás alkalmazkodni az újabbnál újabb technológiákhoz. Ám a mai gyerekek már szinte a születésüktől fogva a technológia hálójában élnek ezért is van az, hogy amit mi képtelenek vagyunk megoldani technológiai kérdésekben, ők ösztönösen és természetesen orvosolják, hiszen nyitottak és befogadóbbak a friss újításokra.

6. Ők nem fizikai tárgyakban, hanem szolgáltatásokban látják a lehetőségeket

Nemrégiben láttam egy dokumentumfilmet, amelyben egy középkorú férfi emlékezett vissza, hogy mekkora élmény volt annak idején az Egyesült Államokban elmenni a videótékába és megvenni egy videókazettát még azelőtt mielőtt a fél szomszédság megkaparinthatta volna. Ezzel szemben az Alfa-generáció egy sosem nyugvó streaming szolgáltatásban él, ahol a tartalmak csak úgy özönlenek feléjük, így számukra nem a „kazetta” hanem maga a szolgáltatás ér sokat. A Boomerek részéről érthető a tárgyak iránti ragaszkodás, hiszen a Nagy gazdasági világválság ezt helyezte a prioritási lista élére.

7. A hagyományos hierarchiák vagy erők iránt tanúsított tisztelet kikopni látszik

Ez persze nem azt jelenti, hogy az Alfa-generáció nem tisztelné a tekintélyt, hanem arról van szó, hogy ők teljesen másképp érzékelik a hatalomgyakorlás lehetőségeit. Már egy átlagos Twitter poszt is képes annyi embert elérni és megmozgatni, mint annak idején az elnök TV-interjúja. Az Alfa-generáció tudja, hogy képesek hallatni a hangjukat – reméljük mindezt majd a fejlődés érdekében teszik.

Ráadás: Az Alfa-generáció túlélte a pandémiát

Ezeket a gyerekeket 0-10 éves körük között érintette a világjárvány, így a kérdés nem az, hogy ez egyáltalán befolyásolta-e őket, hanem az, hogy hogyan? Rendkívül érdekes lesz látni, hogy milyen hatással lesz ez a kulcsfontosságú időszak a későbbi életükre.

Forrás: imom.com

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.