HolotropikumAlternatív gyógyászat6 mód arra, hogy megelőzzük és megszabaduljunk a vesekőtől

6 mód arra, hogy megelőzzük és megszabaduljunk a vesekőtől

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Akik már tudják, hogy mit jelent, ha a vesékben kő keletkezik, azok még az ellenségeiknek sem kívánják azt a szörnyű fájdalmat, ami ezzel a betegséggel együtt jár. A fájások sorozatos hullámokban törnek rá az emberre.

veseko

Ilyenkor a vesekövek igyekeznek, a húgyúti vezetékeken távozni a szervezetből, ami sajnos kibírhatatlan fájdalommal párosul. És ez nem jelenti azt, hogy többet nem fordul elő, hiszen ezeknél az embereknél fennáll annak a veszélye, hogy a vesekő- és a homokképződés megismétlődik.

A legjobb megoldás természetesen a megelőzés, ami nem bonyolult, hiszen kis erőfeszítéssel bárki képes lehet arra, hogy ezt a sok kellemetlenséget okozó betegséget elkerülje.

A kő és homok akkor keletkezik, mikor a vizeletben egyes anyagok koncentrációja túl magas lesz és beindul a kristályképződés. A leggyakrabban kalcium-oxalát kristályok és foszfor származékok okozzák a bajt, amelyek rizsszem méretűvé nőhetnek.

Igyunk sok folyadékot

Mindenki számára egyértelmű lehet, hogy van logikai alapja annak, hogy ha sok vizet iszunk, akkor a folyadékmennyiség kimossa azokat az anyagokat, amelyek hozzájárulnak a vesekő képződéséhez. Legalább napi 2 liter víz fogyasztása ajánlott, ez lehet sokakat megriaszt, de tulajdonképpen 8 nagyobb pohár folyadékbevitelt jelent. Így már nem tűnik olyan riasztó mennyiségnek. Érdemes citromból, narancsból készült leveket is inni, mivel ezek hatóanyagai is segítenek megakadályozni a kristályok kialakulását. A vizelet színe ha világos sárga, akkor az jó jel, de ha egyre sötétebb árnyalatú lesz, akkor az már probléma, de vízfogyasztással ez orvosolható.

Csökkentsük a sómennyiséget

A túlzott sófogyasztás is hozzájárul a kövek kialakulásához, mivel megemeli a vizeletben jelenlévő kalcium-oxalát koncentrációját. A szakértők szerint a sószegény étrenddel nem csak ezt a betegséget előzhetjük meg, hanem a magas vérnyomást is megakadályozhatjuk.

Fogyasszunk kalciumot

Sokan úgy gondolják, hogy a túlzott kalciumbevitel hozzájárul a kristályosodáshoz, de a dolog ennél sokkal összetettebb. A gond akkor van, amikor vagy túl kevés, vagy túl sok kalciumot viszünk be a szervezetünkbe. Az ideális napi kalciumszükséglet 0,8–1 gramm naponta. A legjobb, ha ezt természetes úton szerezzük be, tehát tej, tejtermékek formájában, vagy pedig magvakból, zöldségekből és gyümölcsökből.

Ezt már olvastad? A csodatévő kardamom: fogyaszt, megszabadít a vesekőtől, javítja az emésztést

Ne együnk túl sok állati fehérjét

A húsokban és tojásokban lévő fehérjék voltaképpen egészségesek, és serkentik az izomnövekedést, de túlzott fogyasztások hozzájárul a vesekő-képződéshez, főként, ha az illető kevés folyadékot iszik. A fehérjékben gazdag étrend megemeli a vizelet savszintjét, és csökkenti a citrátszintet, ami épp a kövek lebontását segítené elő.

A mértékletes sör- és borivás jót tesz

Egyes tanulmányok szerint a bor például 59 százalékkal csökkentette a vesekő kialakulásának esélyét, a sör 40 százalékos sikert ért el, míg a kávé csak 9 százalékot.

Ezt már olvastad? Méregtelenít és vesekő ellen is jó! Íme 3 fekete retek recept!

Kerüljük az oxalát-tartalmú ételeket

Ez a vegyület olykor még az egészségesnek gondolt ételekben is jelen van. Így akik veszélyeztetve vannak a vesekő, vagy –homok által, akkor mértékkel fogyasszanak csokoládét, spenótot, mandulát.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek