Kuriózum6 érzés, ami egy könnyedén kimondott „Nem érdekel!” mögött rejtőzhet

6 érzés, ami egy könnyedén kimondott „Nem érdekel!” mögött rejtőzhet

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Biztosan te is válaszoltál már valakinek ezzel a könyörtelen kifejezéssel: „Nem érdekel!”, és te is kaptál már ilyen választ másoktól. De azzal vajon tisztában vagy, mennyi különböző érzelem rejtőzhet ezek mögött a szavak mögött?

Amikor valaki azt mondja valamire, hogy „Nem érdekel!” két lehetőség van. Az első és legnyilvánvalóbb az a tény, hogy az illetőt valóban nem érdekli az adott helyzet. Ebben az esetben valódi közönyről van szó. A másik lehetőség azonban (és általában erre nagyobb az esély), hogy az állítólagos közöny mögött valójában más, mélyebb érzések állnak.

Akár tisztában van az illető ezekkel az érzésekkel, akár nincs, azok mindenképpen ott vannak a lelkében, és irányítják a hangulatát. Ezért fontos, hogy megértsd, pontosan mi is rejtőzhet ezek mögött a szavak mögött, függetlenül attól, hogy te mondtad ki azokat, vagy neked mondta ezt valaki.

Lássuk, milyen érzéseket rejthet ez a látszólagos közöny:

1. A sebezhetőségtől való félelem

Az emberek úgy gondolnak a sebezhetőségre, mint valami rendkívül kellemetlen állapotra. Szorongással, szégyennel, félelemmel és kényelmetlenséggel társítják.

Ezért egyesek inkább a közöny álarca mögé rejtőznek, nehogy akár a legkisebb érzelmek is megmutatkozzanak a felszínen.

2. Önmagunkba zárkózás – a sérülés lehetőségének kizárása

Miután a sebezhetőséget negatív dologként értelmezted, arra törekszel, hogy lehetőleg elkerüld ezt az állapotot. Ezért megtörténhet, hogy látszólagos könnyel védekezel, hogy mások ne bánthassanak meg.

„Ha megmutatom másoknak, hogy érdekel, bántani fognak” – ebben az esetben ez a legfőbb mantrád.

3. Az ítélettől való félelem

Amikor valaki keményen próbálkozik, hogy elhitesse veled, mennyire nem érdekli az adott helyzet, megtörténhet, hogy valamit megpróbál elhallgatni előled. Pontosabban attól fél, hogy elítéled majd az aggodalmaiért, érzéseiért.

Ebben az esetben a közöny mögött éppen ennek az ellenkezője rejlik – valódi aggodalom, szeretet vagy csodálat.

4. Bizonytalanság, önbizalomhiány – a nagyobb kontroll iránti vágy

Azok az emberek, akik érzéketlennek mutatják magukat, sokszor azt a vágyukat próbálják meg elrejteni, hogy szeretnék jobban az irányításuk alatt tartani a körülöttük lévő embereket és a kialakuló helyzeteket.

Ez a vágy bizonytalanságból, vagy önbizalomhiányból fakad. Ha valakinek nincs önbizalma, akkor próbálja kiegyenlíteni és elfedni ezt a hiányt azzal, hogy másokat próbál meg irányítani.

Az a személy, aki irányít, nem mutathat sebezhetőséget, ezért próbál úgy viselkedni, mintha senki és semmi nem érdekelné.

5. Az illető képtelen kifejezni az érzéseit

Nem mindenki tudja egyformán könnyen kifejezni a gondolatait és az érzéseit. Egyeseknek ez a világ legtermészetesebb dolga, de mások még mindig csak tanulják az önkifejezés módjait.

Ha valaki képtelen megfelelően kifejezni az érzéseit, a magatartása könnyen rideggé és nemtörődömmé válhat.

6. Az illető képtelen érezni bármit is

Vannak olyan időszakok az életben, amikor egészen furcsa állapotokat tapasztalunk meg. Ezek egyike az „érzelmi üresség”. Ez egy olyan semleges állapot, amikor semmi nem tud boldoggá tenni, elszomorítani, érdekelni vagy felbosszantani.

Ez az érzés általában a depresszió kezdetét jelzi, ezért nagyon körültekintőnek és óvatosnak kell lenni.

Egy olyan ember, aki semmit nem képes érezni, nagyon komoly traumát rejtegethet, és ezért tűnhet olyan ridegnek és közömbösnek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek