Holotropikum5 testi fájdalom, amit soha ne hagyj figyelmen kívül!

5 testi fájdalom, amit soha ne hagyj figyelmen kívül!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha a tested fájdalmat jelez, akkor azzal foglalkoznod kell, mert nem véletlenül alakulnak ki ezek a figyelmeztető tünetek, és azoknak biztosan van valami okuk.

5 testi fájdalom, amit soha ne hagyj figyelmen kívül!

A következőkben olyan 5 fájdalomtípusról lesz szó, amelyet komolyan kell venni, és minél előbb orvoshoz kell fordulni.

1. Hasüregi fájdalom

Ha fáj a hasad, és ez két napnál is tovább tart, akkor gyorsan fel kell keresni egy orvost, mert akár súlyos probléma is kiválthatja a tünetet. Dr. Reshma Rakshit gasztroenterológus szerint a legtöbb ember nem veszi komolyan a hasi, emésztési fájdalmakat, mert úgy tartja, hogy ezek a panaszok viszonylag gyakoriak, így nem kell figyelni rájuk, pedig ha valakinek szokott fájni a hasa, akkor ott rendszerint valami baj van.

2. Fejfájás

Ha valakinek fáj a feje, bevesz egy aszpirint és pár perc múlva enyhülés következik be. Az erős fejfájást viszont a gyógyszerek ritkán tudják csillapítani, és ha a fejfájás során valaki rosszul lesz, szédül, fényeket lát, azonnal kórházba kell vinni, mert lehet a tüneteket a stroke, vagy agyvérzés okozza.

Sandra Fryhofer, az American College of Physicians orvosa szerint minden típusú fejfájást ki kell vizsgálni, amit okozhat a megfázás, de akár egy vérrög is elzárhatja a vér útját az agyba, ami viszont már nagyon súlyos esetet eredményez.

3. Fájdalom a lábakban

Ha rendszeresen sportolsz, mozogsz, akkor időnként kialakulhatnak izomgörcsök, de ha nem vagy ez a típus, és hirtelen fájdalom tör elő a lábaidból, ami egyáltalán nem hasonlítható a görcsös fájdalomhoz, akkor egy elszabadult vérrög okozhatja a problémát. Ilyen esetben gyorsan orvoshoz kell menni, mert a vérrög eljuthat a tüdőbe, ahol embóliát okozhat, ez pedig akár végzetes is lehet.

4. A felső hát fájdalma

A helytelen testtartás, az ülő életmód is okozhatja a fájdalmat, igaz, hogy ritkábban, de az okok mögött húzódhat valamilyen fertőzéses betegség, mint a tüdőgyulladás, daganatos betegség, vagy a gerincoszlop porckorongjainak a kopása, gyulladása. Ez esetben is orvoshoz kell menni.

5. Fogfájás

Ha fáj a fogad nem is kérdés, hogy fel kell keresni egy fogorvost, nem csak azért mert sokáig nem lehet bírni ezt a típusú fájdalmat, hanem mert komoly oka is lehet a fájdalomnak. Itt a legjobb módszer a megelőzés, mert a lyukas fog sokáig nem okoz problémát, de egy nap beüthet a mennykő, és gyorsan be kell szaladni a legközelebbi rendelőbe.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek