Kuriózum5 meglepő tény a női szervezetről, amit miden nőnek tudnia kell!

5 meglepő tény a női szervezetről, amit miden nőnek tudnia kell!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem hiába tartják a női lelket és testet egyaránt mesterműnek, hiszen valóban páratlan tulajdonságokkal bír.

5 meglepő tény a női szervezetről, amit miden nőnek tudnia kell!
Fotó: Pexels.com

„Amíg folyamatosan pusztítod a saját tested, nem tanulod meg megbecsülni. Úgy törődj a testeddel, mintha egy templom lenne, mert a test oly gyönyörű. Amikor kiismered a tested, akkor fogod igazán tisztelni. A test olyan akár egy rügy, míg napfény nem éri, nem virágzik, és amíg nem virágzik, nem szép. Így hát tiszteld és törődj a testeddel.”Bikram Choudhury.

A női test szépsége mellett még annak komplexitása és bonyolultsága is figyelemre méltó, hiszen sok nő nincs is tudatában, hogy milyen összetett folyamatok is zajlanak le bennük. Egy szakértő által végzett felmérés szerint a legtöbb nő ezekkel a dolgokkal nincsenek tisztában:

1. A női szervezetnek különleges tápanyagokra van szüksége

Dr. Arielle Levitan szerint a nők többségének nincs is tudomása arról, hogy olyan specifikus tápanyagokra is szüksége van a szervezetének, mint például a napfényben és számos élelemben megtalálható D vitaminra. A másik nagy hiány a vas bevitelben mutatkozik meg, ugyanis sok nő a havi ciklus és az állapotosság miatt vashiánnyal küzd. A vashiány leginkább kimerültségben, migrénes fejfájásban, izomfájdalomban és a haj elvékonyodásában mutatkozik meg. Ennek orvoslására javallott minél több bárányhúst, halat, babot, lencsét, borsót és szárnyasokat fogyasztani.

2. A női bőr rendkívül gyorsan dehidratálódik

A nők bőre fokozottabban ki van téve a dehidratáció veszélyének. Ennek egyik legmeglepőbb oka a mindennapos tisztálkodáshoz használt termékek túlzásbavitele. A forró fürdő sem éppen a legjobb barátja a bőrnek, hiszen a forró víz kitágítja a pólusokat, felpuhítja a bőrt, aminek köszönhetően kiszivárognak a bőrből a zsírok és olajok, így tusolás után sokszor viszkető érzést tapasztalhatunk. Kerüljük a túlzott napfényt, a forró fürdőt és igyunk minél több vizet, így megállíthatjuk a dehidratáltságot.

3. A nők fokozottabban ki vannak téve a szorongásnak

Mivel a női szervezetben sokkal magasabb a kortizol hormon (stressz hormon), a progeszteron és az ösztradiol hormon (női nemi hormon) szintje ezért a nőknél ezen három vegyület kétszeresen nagyobb stresszes állapotot képes okozni, mint a férfiaknál. A szorongás kezelésére Dr. Kimberly Hershenson terapeuta azt ajánlja, hogy vezessünk hálanaplót, és írjuk le bátran, amiért hálásak kell legyünk.

4. A menstruációval kapcsolatos tudásuk sokszor téves

A szakértők gyakran szembesülnek azzal, hogy egy-egy nő nem ismeri pontosan a menstruáció szerepét. Sokan egyfajta „havi tisztításként” tartják számon és csak a vérzés kezdetét és végét társítják a menzesz fogalmához. Pedig ez annál sokkal több, a teljes 28 napos folyamatot öleli fel, mely alatt a test felkészül egy esetleges terhességre.

5. Sokkal erősebbek, mint hinnék!

Sajnálatos módon még ma is vannak a világon olyan helyek, országok, ahol a nők nap mint nap szenvedik el a hátrányos megkülönböztetés nehézségeit. De ennek ellenére tekintsünk csak vissza: a történelemben hány nagy női alak vitt véghez elképesztő dolgokat! Ez lebegjen minden nő szeme előtt, mert ők is ugyanolyan értékesek és egyenjogúak, akárcsak az erősebbik nem tagjai.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek