Holotropikum5 kevésbé ismert szénanáthás tünet, amiről talán nem is tudsz

5 kevésbé ismert szénanáthás tünet, amiről talán nem is tudsz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Bár egész télen a nyár melegéről álmodoztunk, ehhez elérkezve sokan visszasírják a szürke hétköznapokat, amikor nem gyötörte őket az allergia. Ebben az időszakban ugyanis nagyon magas a pollenkoncentráció, ez pedig komoly szenvedést okoz azoknak, akik valamilyen szinten és formában érzékenyek rá.

A szénanátha napjaink egyik leggyakoribb betegsége. Amint a napi hőmérséklet tartósan 10 fok fölött marad, és beindul a fű virágzási időszaka, egyre több dunnyogó, tüsszögő, torkát köszörülő és szemét dörzsölő emberrel futhatunk össze, akiket láthatóan megviselnek a levegőben keringő apró pollenszemcsék.

Aki csak orvoshoz fordul ebben a periódusban, biztosan azt a javaslatot kapja: készüljön fel a szénanátha hetekig eltartó, „fűszezonon” átívelő rémes időszakára.

Már ez önmagában emberpróbáló feladat – Rumeet Patel, a LloydsPharmacy brit patika online orvosa szerint azonban van még öt szokatlan tünet, amelyet a szénanáthás emberek ebben a periódusban tapasztalhatnak:

1. Túlzott izzadás

Bizony állhat e mögött a javában tomboló szénanátha-szezon is. A túlzott izzadást okozhatja stressz, fájdalom, vagy amikor az immunrendszerünk sebezhető – ezek mind olyan tényezők, amelyek szénanáthában is előfordulhatnak.

2. A szaglás és az ízlelés elvesztése

Bár ritkábban, de a szaglás elvesztése is lehet a szénanátha tünete. Az pollen okozta gyulladás az orrjáratokban hatással lehet a szaglásunkra.

A szervezet így korlátozza az orrba jutó pollenek mennyiségét. Mivel az ízlelés és a szaglás összefügg, ha elveszítjük a szaglásunkat, valószínűleg az ízlelés elvesztését is el kell szenvednünk mindaddig, míg a tüneteink enyhülnek.

3. Fejfájás és migrén

A fejfájás és a szénanátha között is van összefüggés. Az arcüreggyulladás nyomást gyakorolhat, ami arcüregfejfájást eredményez. Ez általában olyan érzés, mintha erős nyomás lenne a fejben vagy a szem mögött. A szénanátha során felszabaduló hisztaminok migrént is okozhatnak.

4. Fájdalom az arcon

Sokan nem tudják, hogy a szénanátha fájdalmat okozhat az arc, a szem és a homlok körül. Szénanátha esetén az arccsontok és a homlok mögötti kis, levegővel teli üregek begyulladhatnak vagy elzáródhatnak. Ez a nyomás okozhat arcfájdalmat.

5. Asztma

Ha asztmája van, előfordulhat, hogy a szénanátha súlyosbítja az olyan tüneteket, mint a sípoló légzés és a légszomj. Sőt, egyesek azt is tapasztalják, hogy csak a szénanáthaszezonban tapasztalnak asztmás tüneteket. A szénanáthás embereknél sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki asztma is.

A szénanátha általában kezelhető allergiakezelésekkel és életmódbeli változtatásokkal, például a szabadban töltött idő korlátozásával. Egyesek azonban olyan súlyos szénanáthás tüneteket tapasztalnak, hogy az olyan mindennapi tevékenységekre, mint az alvás és a munka, kihatással lehet.

Amennyiben az eddigi tapasztalatainktól eltérően érezzük magunkat, a tüneteink kezelés során sem enyhülnek, netán súlyosbodnak, azonnal keressük fel a háziorvosunkat – javasolja a terapeuta.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek