5.000 ember állt sorban az esőben, hogy segítséget tudjon nyújtani egy beteg kisfiúnak

Ekkora összefogást ritkán tapasztalni, a 4,855-ös létszámú tömeg azért gyűlt össze, hogy megvizsgáltassa magát, alkalmas-e donornak a leukémiában szenvedő kisfiú számára.

Oscar Saxelby-Leet akut limfoid leukémiával diagnosztizálták, orvosai mindössze három hónapot jósoltak számára, ha nem találnak megfelelő donort, akitől vérsejtet tudnak venni. A fiú esetében sajnos a kemoterápiás kezelés nem segített, hiszen a leukémia egy agresszívebb változatával küzd, ezért van szüksége a megfelelő vérsejtekre.

Az 5 éves kisfiú worcesteri iskolájában 4855 ember állt sorban a zuhogó esőben, hogy elvégeztesse a donori alkalmassági tesztet.

Az Egyesült Királyságban évente 650 embert diagnosztizálnak akut limfoid leukémiával, ezek közel több, mint fele gyerek. A betegség gyors lefolyású és igen agresszív, a kórkép felállítása után sok esetben igen rövid időt jósolnak az orvosok a páciensnek. A csontvelőből nagy mennyiségű fejletlen fehérvérsejt szabadul fel, ezek pedig szétterjednek a testben. A tünetek között említhető a fáradtság, légzési nehézség, sápadtság, ízületi fájdalmak, láz.

Az orvosok a begyűjtött vérmintákból próbálják megtalálni azt, amelyik leginkább hasonlít Saxelby-Lee vérsejtjeire, és ezután kezdődhet az vérátültetés. Ezáltal lehetővé teszik, hogy feltöltsék azokat a vérsejteket, amelyeket a kemoterápia elpusztított.

A beavatkozás minél hamarabb megtörténik, annál nagyobb esélye van a kisfiúnak a felépülésre. A jótékonysági szervezet szóvivője szerint akkora esély van megtalálni a megfelelő őssejtet, mint nyerni a lottón.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top