Kuriózum2,5 millió forintos kártérítést nyert egy kolozsvári tanárnő, mert két diákja a...

2,5 millió forintos kártérítést nyert egy kolozsvári tanárnő, mert két diákja a Whatsappon és a Facebookon gúnyolódott rajta

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kamaszkor igazi forradalom. Átélni és tanúja lenni – mindkét változat egy kihívás, főként napjainkban, amikor a közösségi média is lovat ad a fellobbanó hormonok alá, így a tizenévesek valósággal versengenek egymással a csínytevésekben, a felnőttek „nagy örömére”.

De, ahogyan minden tettnek következménye van, úgy most két kamasz szülei isszák a levét a csemetéik helytelenkedésének – egy kolozsvári tanárnő ugyanis megelégelte, hogy két volt diákja gúnyt űz belőle egy hamis Facebook-fiókon és az osztály WhatsApp-csoportján keresztül, ezért feljelentést tett az elkövetők ellen.

A bíróság pedig döntést hozott az ügyben: a szülőknek összesen 30 ezer lej (közel 2,5 millió forint) pénzbírságot kell fizetniük a gyermekeik arcátlan viselkedése miatt, kártérítésképpen az érzelmi sérülést elszenvedő pedagógusnak.

A gyerekek, akik akkoriban 7. osztályosok voltak, egy majomról készült képet tettek közzé a közösségi médiában, hogy becsméreljék a tanárt. Közel öt évvel később a kolozsvári bíróság elismerte, hogy a tanárnő becsülete és jó hírneve sérült, így a két diák szüleinek most fizetnie kell.

Az egész a 2018-2019-es tanévben kezdődött, amikor az érintett tanárnő egyben a diákok osztályfőnöke is volt. Az iskolakezdés előtti napon az egyik diák az osztály WhatsApp-csoportjában egy majmot ábrázoló karikatúrát tett közzé a tanárról, amely aztán csoportkép lett, majd később egy hamis Facebook-fiókon is megjelent.

Ugyanez a diák állítólag tovább gúnyolta a tanárnőt, és 2018 decemberében újabb becsmérlő és sértő fotót dolgozott fel a nőről. Néhány hónappal később, 2019 márciusában egy második diák állítólag a tanárnő nevén létrehozott egy hamis Facebook-fiókot, és a barátja által szerkesztett két képet használta profilképként és borítóképként.

Amikor szembesült a történtekkel, a tanárnő bírósághoz fordult. Ügyvédet fogadott, és 50.000 lej (4 millió forint) erkölcsi kártérítést kért a becsületének, méltóságának és jó hírnevének megsértése miatt, valamint a bírósági költségek megtérítését is követelte.

A két diák szülei megpróbálták bebizonyítani, hogy a tanárnő intézkedései megalapozatlanok voltak, de igyekezetük ellenére nem tudták meggyőzni a hatóságokat. Az egyik édesanya elismerte, hogy fia hozta létre a hamis Facebook-fiókot, de egy nappal később törölte azt.

Ráadásul a gyermek magatartási osztályzatát abban a tanévben 5-ösre rontották (Romániában 4-től 10-ig haladnak az osztályzatok, a legrosszabbtól a legjobbig, de a diák kaphat akár 1-est is, puskázásért, illetve 2-est és 3-ast is, ha az oktató így tartja azt helyénvalónak).

Az eset következtében az akkor 14 éves fiúnak pszichológushoz kellett volna fordulnia. A másik tanuló édesanyja is azt próbálta megmagyarázni a bíróságnak, hogy az egész csak „gyerekes tréfa” volt, hiszen a szerkesztett kép, vagyis a majom képe valójában a tanárnőnek az iskolában adott becenevét illusztrálta.

A tárgyalás után a bíróság úgy ítélte meg, hogy a két diák cselekedete „sértette a felperes becsületét és jó hírnevét”, így a szüleiknek most 30 ezer lej (2,5 millió forint) kártérítést kell fizetniük, és saját költségükön közzé kell tenniük a bíróság ítéletét egy széles körben olvasott helyi újságban.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek