Kuriózum240 önkéntes 120.000 cigarettacsikket szedett össze három óra alatt Brüsszelben

240 önkéntes 120.000 cigarettacsikket szedett össze három óra alatt Brüsszelben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Olyan sokat olvasunk az óceánokban lévő műanyag szívószálakról mostanában, ám egy új kutatás kimutatta, hogy a legkárosabb a vizeink számára tulajdonképpen a cigarettacsikk (természetesen mellette a szívószál is nagy problémát okoz).

Számos cég, vállalat és élelmiszerlánc betiltotta a műanyag szívószálak használatát, ám egy új kutatás kimutatta, hogy az eldobott cigarettacsikk sokkal ártalmasabb a vizeinkre, mint azt eddig gondolták. Az NBC News egy riportjában kifejti, a cigarettacsikk sokkal károsabb, mint a műanyag szívószál vagy a műanyag zacskó.

Egy cigarettacsikk lebomlása akár 12 évig is eltarthat, egyetlen cigarettacsikk képes 500 ezer liter víz beszennyezésére.

A Környezetszennyező Cigarettacsikk Projekt a cellulóz-acetátból készült cigarettaszűrők betiltására összpontosít. Ez egy olyan műanyag, ami egy évtized alatt bomlik le. A gyártól 5.6 billió cigarettát állítanak elő ezzel a szűrővel, ami aztán elárasztja a bolygót.

Nemrég Brüsszelben 240 önkéntes három óra alatt csaknem 120.000 cigarettacsikket szedett össze.

120 000 mégots ramassés par 203 volontaires

Bruxelles 22 avril, 203 volontaires, 120 000 mégots ramassés.137 000 mégots sont jetés chaque seconde en rue dans le monde, soit 4 300 milliards par an. Ami(e)s fumeuses, fumeurs, vous pouvez changer la donne en vous munissant de cendriers de poche ou en jetant votre mégot éteint dans une poubelle.Images & montage : Victor Joie

Posted by Leo Not Happy on Monday, May 1, 2017

Thomas Nobotny, a kampány megálmodója az NBC-nek elmondta, a filtereknek semmi haszna nincs, csak marketingfogás az egész. A filteres cigaretták nem biztonságosabbak, mint a filter nélküliek, bevezetésük csupán marketingfogás volt, több tonna hulladékot eredményezve.

Az Ocean Conservancy minden évben megrendezi a tengerpartok tisztítását, a projekt 1986-ban kezdődött.

32 éven át csaknem 60 millió cigarettacsikket szedtek össze. A cigarettacsikket általában a strandokon dobják el a nyaralók, ez pedig bekerül a vízbe. A hulladék apró darabokra bomlik, így kerül a halak és más vízi állatok gyomrába.

A tengeri madarak 70%-ában, míg a teknősök 30%-ban találtak már műanyagdarabokat.

A cigarettacsikkek szintetikus anyagokat tartalmaznak, és talán több ezer vegyipari gyártó használja őket a dohány előállítására.

Fotó: Leo Not Happy/Facebook

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek