Holotropikum20 fura trükk, amire ha megtanítod tested, egészségesebb lehetsz!

20 fura trükk, amire ha megtanítod tested, egészségesebb lehetsz!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Legyen szó torokfájás vagy fejfájás elmulasztásáról, vagy akár hallásunkat akarjuk kicsit kiélezni, az alábbi trükkök mindenképpen segítségünkre lesznek. Olyan bizonyított módszerek ezek, amelyekkel a testet „becsapva” érhetjük el a kívánt eredményeket – akár a fájdalom enyhítése végett, akár csak szórakozásból…

hasznos-tanacsok

1. Szabadulj meg a torokfájástól

Erre egy jó és könnyű módszer az, hogy megvakarod a füled. Ilyen egyszerű. „Amikor stimuláljuk a fülben futó idegeket, a nyakban egy olyan reflex jön létre, amely izomgörcsöt eredményezhet” – mondja Dr. Scott Schaffer, a New Jersey-i fül-orr-gégészet centrum igazgatója.

2. Javítsd hallásod

Ha valaki szóba áll veled egy buliban és te csak valami dünnyögést hallasz, akkor tartsd oda a jobb füledet. A jobb fül ugyanis érdekes módon a balnál jobban „ért” a gyors beszéd ritmusának követéséhez – legalábbis ezt derítették ki az UCLA (University of California, Los Angeles) egyetem kutatói. Hogyha viszont azt a zenét próbálod azonosítani, amit az imént a liftben hallottál, akkor inkább a bal füleddel fülelj – a bal fül ügyesebb a hang tónusainak érzékelésében.

3. Nyugtasd le magad hideg vízzel

Elönt a méreg, úrrá lesz rajtad az ideg, mit tegyél? Végy mély levegőt és fröcsköld szembe magad hideg vízzel. Ez ugyanis kiváltja az emlősökre jellemző garatreflexet (nyelési reflex/légutak elzárása), amely genetikailag kódolva van úgy az állatok, mind az ember esetében. Az alacsony hőmérsékletű víz és a levegő visszatartása miatt a test abban a hitben van, hogy hideg vízbe csobbant. Ez a reflex pedig abban segít, hogy jobban hasznosítsd az oxigént.

4. Győzd le a vizelési ingert

Már nagyon kell, és sehol egy mellékhelyiség? Van más megoldás. Kezdj fantáziálni bármiről, ami épp jól esik. A szeretkezés gondolata és a hasonló fantáziálások lefoglalják az agyat, így nem érezzük annyira a kellemetlen diszkomfortot – mondja Dr. Larry Lipshultz, a Baylor Orvosi Kollégium urológia tanszékének vezetője.

5. Ne érezz fájdalmat véradáskor

Hűséges véradó lévén szeretsz időről időre elmenni egy vérközpontba és áldozni eme nemes cél oltárán? Viszont a tűszúrás nem tartozik a kedvenceid közé? Német kutatók arra jöttek rá, hogy egy köhögés a tűszúrás pillanatában enyhítheti a fájdalmat. Taras Ushichenko, a tanulmány egyik szerzője azzal magyarázza e különös jelenséget, hogy a köhögés pillanatában hirtelen megnő a nyomás a mellkasban és a gerinccsatornában, erősen tompítva ezáltal a gerincvelő fájdalomérző pályáit. Az pedig más kérdés, hogy hogyan reagál erre a műveletet végző asszisztens – aki remélhetőleg nem fog mellé szúrni ijedtében.

6. Hogy nyeld le a lovaknak méretezett kapszulákat?

Bizony vannak olyan táplálkozás kiegészítők és kapszulák, amelyeket lenyelni enyhén szólva fejtörést (szájtörést??) okoz. Főleg, ha egyszerre kettővel próbálkoznánk. Nos, ha fulladás nélkül szeretnénk ezt végrehajtani, van rá egy trükk. Vegyünk szánkba egy korty vizet a kapszulára, majd hajtsuk előre fejünket, ahelyett, hogy hátra tartanánk, és még rábiccentve leküldenénk. A kapszulának elvileg lebegni kéne a vízen, így ha előre hajtjuk fejünket, az pont ott lesz, ahol lennie kell: a nyelőcső előtt, készen a lenyelésre.

7. Bedugult az orrod? Hm…

Felejtsd el a gyógyszereket, itt van egy könnyebb, gyorsabb és olcsóbb megoldás arra, hogy feloldjuk az orrüregekben levő nyomást: nyomogasd felváltva nyelveddel a szájpadlásodat és egy ujjaddal a két szemöldököd közét. Ennek hatására előre-hátra mozgatjuk az ekecsontot, ami az orrjáratok és szájüreg között teremt kapcsolatot. Ez a mozgás pedig fellazítja az orrdugulást – mondja Lisa DeStefano, a Michigani Állami Egyetem oszteopátia kollégiumának lektora.

8. Reflux ellen védekezz alvó pozícióval

Aggódsz, hogy az esti chili szósz éjjel majd figurázni fog? Próbáld ki ezt: „Aludj a bal oldaladon” – tanácsolja Dr. Anthony A. Starpoli New York-i gasztroenterológus. A megfigyelések szerint azoknál a pácienseknél, akik a bal oldalukon aludtak, kevesebb eséllyel jelentkezett a gyomortartalom refluxa. Ennek egyszerű és logikus magyarázata az, hogy a nyelőcső a gyomorral egy bizonyos szöget bezárva kapcsolódik, így amikor jobb oldalunkon fekszünk, a gyomor fennebb van a nyelőcső szintjénél, így a fizika gondoskodik a savas gyomortartalom visszafolyásáról – ha pedig bal oldalunkon fekszünk, akkor alacsonyabb szinten van a gyomor, és a reflux esélye minimalizálódik.

9. Győzd le a fogfájást

Csak dörzsölj jeget a két kézhátad között, ahol hüvelyk- és mutatóujjad V alakot formál. Egy kanadai tanulmány felfedte, hogy ezzel a technikával 50%-al jobban csökkenthető a fogfájás, mint ha nem alkalmaznánk jeget. A kezek ezen területein levő idegpályák az agy egy olyan zónáját stimulálják, amely blokkolja a kéz és arc felől érkező fájdalomimpulzusokat.

10. Előzd meg az égési hegek kialakulását

Ha elégetted kezed a tűzhelynél, akkor tisztítsd meg gyorsan a sérülést és óvatosan nyomd meg a területet a másik kezeddel, vagy ujjbegyeddel. Lehet, hogy a jég hamarabb csillapítaná a fájdalmat, de Dr. DeStefano szerint az előbbi, természetes módszer az égett bőr hőmérsékletét a normálisra hozza vissza, így kevesebb eséllyel alakul ki hegesedés.

11. Mulaszd el a szédülést

Ha szüntelenül forog körülötted a világ, támaszkodj valami stabil tárgyhoz vagy ragadj meg egy nehezebb dolgot. A belső fül az egyensúlyérzékelés egyik fő helye. Itt található az endolimfának nevezett, a vérhez hasonló sűrűségű folyadék, amely az alkohol hatására felhígul és „felemelkedik”, vagyis folyósabbá válik, – mondja Dr. Schaffer. Ez pedig összezavarja az agyat és szédülést okoz. Egy stabil tárgyról jövő tapintási információ becsapja az agyat, új viszonyítási pontként szolgál és újra visszatér az egyensúlyérzet. Mivel a kézben több idegvégződés van, ez a módszer hatásosabb, mint a hagyományos „szorítsuk talpunkat a földhöz” bölcsesség.

12. Kerekedj felül a fájdalmon szaladás alatt

Ha az emberek többségéhez hasonlóan te is akkor lélegzel ki futás közben, amikor a jobb lábad érinti a talajt, gyakran érezhetsz fájdalmat a jobb bordaíved alatt. Ez ugyanis nagyobb nyomást gyakorol a jobb oldalon elhelyezkedő májra, amely közvetetten nyomja a rekeszizmot – ennek pedig egyenes következménye a jobb oldali szúró fájdalom a bordák alatt – áll a Férfiak otthoni gyógymódjainak orvosi könyvében. A megoldás: akkor fújd ki a levegőt, mikor a bal lábad érinti a talajt.

13. Állítsd meg az orrvérzést

Tegyél egy kis darab vattát a felső fogínyedre – pont az orrod alatti kis bemélyedés mögé – és nyomd erősen. „Az orrvérzés általában az orrsövény alapjától ered, attól a porcos faltól, amely az orrüregeket kettéosztja” – mondja Dr. Peter Desmarais, a Dél-afrikai Entabeni kórház fül-orr-gégész specialistája. „A területre gyakorolt nyomás segít a vérzés elállításában.”

14. Nyugtasd meg a szíved

Enyhíteni szeretnéd az első találkozás előtti borzongást? Fújj rá a hüvelykujjadra! A bolygóideg, amely a szívfrekvenciát is szabályozza, a légzéssel jól befolyásolható – állítja Ben Abo, egy pittsburghi sürgősségi specialista. Ennek hatására visszatér a normális pulzusszám.

15. Fagylalt – agyfagyás. Ismerős?

Nyomd nyelvedet erősen a szájpadlásodhoz. „Ahogy a szájpadlásban futó idegek nagyon lehűlnek, a test azt gondolja, hogy az agy is megfagyott” – magyarázza Abo. „Kompenzálási mechanizmusként ezért a test túlmelegíti az idegeket, ami fejfájáshoz vezet.” Minél jobban nyomod a szájpadlásod, annál gyorsabban szűnik meg a fejfájás.

16. Előzd meg a rövidlátást

A gyenge látás lehet genetikai eredetű is, de sokszor a szem egy közeli pontra való hosszas fókuszálása – képernyő bámulása – okozza, állítja Anne Barber, washingtoni optikus. Úgyhogy itt az ideje kicsit megtornásztatni a szemmozgató izmokat! Ha sokat ülsz gép előtt, néhány óránként végezd el a következő gyakorlatot: hunyd be szemed, húzd szorosan össze tested, vegyél mély levegőt és maradj így pár másodpercig, majd hirtelen engedd ki a levegőt, miközben minden izmodat ellazítod. A nagy izmok szorítása és ellazítása becsapja az akaratlan beidegzésű izmokat – a szem izmait is – és azok is ellazulnak.

17. Zsibbaszd ki az elzsibbadt tagjaidat!

Ha karjaid érzéketlenül lógnak vezetés közben, ingasd meg a fejed. Egy percen belül el fog tűnni a bizsergés és hangyamászás, állítja Dr. DeStefano. A karban vagy kézben fellépő bizsergést az okozza, ha egy idegköteg komprimálódik a nyak szintjén; a nyak izmainak relaxálása pedig fellazítja ezt a nyomást. A lábaknál hasonló a helyzet, így ha elzsibbadt a lábunk, mozgassuk meg őket.

18. Javítsd fel víz alatti idődet 10 másodperccel

Mielőtt a medence aljára süllyedt fülbevalód után iramodnál, lélegezz egy párat gyorsan – vagyis hiperventillálj! A víz alatt nem az oxigénhiány késztet levegővételre, hanem a testben felgyülemlett szén-dioxid, ami savassá teszi a vért – azt az érzést keltve az agyban, hogy valami nincs rendjén. „A gyors légzés a magas oxigénbeáramlás miatt csökkenti a vér savasságát” – magyarázza Jonathan Armbruster biológus. Így az agy azt hiszi, hogy több oxigénje van, és nyersz még kb. 10 másodpercet a víz alatt.

19. Raktározd el hosszú távra memóriádat

Ha holnap beszédet tartasz, akkor ma olvasd még egyszer át elalvás előtt. Ezt tanácsolja a biológus Candi Heimgartner, mivel az információ elraktározása nagyrészt alvás alatt történik. Bármit olvasol közvetlenül elalvás előtt, nagyobb valószínűséggel fog élni az emlékeidben hosszabb távon is.

20. Ints búcsút a migrénnek, azonnal

Ha legközelebb migrén gyötör, csípd hüvelyk- és mutatóujjad közé a másik kezed hüvelyk- és mutatóujja közti izmot, majd nyomd erősen két percen keresztül. Ismételd meg. A legtöbb fejfájás és migrén négy perc alatt elmúlik: ennek a shiatsu pontnak a nyomása által feloldható az itt felgyülemlett energiablokád, valamint mozgósítható a test vérellátása is.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek