A 144 éves testbe zárt 18 éves lány hosszas küzdelem után feladta a harcot a ritka progériának is nevezett kór ellen. A különös betegség során a lány szervezete minden egyes év során 8-szor annyit öregedett, mint az átlagos emberek.

18 évesen elhunyt a lány, akit egy ritka betegség 144 éves testbe zárt

Ashanti Smith július 17-én hunyt el Hutchinson–Gilford-progéria szindrómában (HGPS), amely ritka genetikai betegség révén a kelleténél sokkal gyorsabb ütemben öregíti a szervezetet.

A lány édesanyja „briliáns és erős” jelzőkkel emlékezett vissza a nemrég elvesztett lányára, aki a végsőkig harcolt a kór ellen és nem engedte, hogy a teste bármilyen álmának is gátat szabhasson.

Annak ellenére, hogy a hasonló szindrómában szenvedők leggyakrabban még a serdülőkort sem érik meg, Ashantinak sikerült megünnepelnie május 18-án a tizennyolcadik születésnapján a kedvenc koktélját szürcsölgetve.

A lány családja körében hunyt el, és a hozzátartozók elmondásai szerint édesanyjához az utolsó szavai a következők voltak: „El kell engedned”.

A lány családja és barátai pedig most a valaha volt legfelemelőbb búcsúztatót tervezik a lány számára, a végletekig imádta a koreai K-pop fiúbandát a BTS-t. Éppen ezért hozzátartozói útjára indították a JustGiving oldalt, ahová olyan adományokat várnak, amelyből sikerülhet „a legnagyobb és legragyogóbb búcsúztató” megszervezése.

„Ashanti élete maga volt az öröm. Azon kívül, hogy a progéria hatással volt a mobilitására, más területeken nem engedte, hogy bármiben is hátráltassa. Egy tipikusan nagyszájú 18 éves volt és szinte mindent imádtam benne. Ragyogó természet volt és mindig mindenkinek őszintén elmondta a véleményét. A betegség nem befolyásolta az akaraterejét, vagy a saját magáról alkotott önképét – minden napot gyönyörűnek élt meg és én mindenben támogattam. Mindenki szerette őt, mivel mindenkit megérintett a féktelen akaratereje” – mesélte a lányáról az édesanya.

A halála napján is sétáltunk, KFC-t ettünk és minden rendben volt, aztán hirtelen történt valami és fél órával később már nem volt.

Nagyon küzdött, de végezetül ezt mondta: „Anya, nagyon szeretlek, de el kell engedned.”

Ashanti mint minden már 18 év körüli tini, kedvenc koktélját szürcsölgetve tudta megünnepelni a hivatalos felnőtté válását, és mindig is azt akarta, hogy úgy kezeljék, mint bárki mást ezen a Földön.

„A szülinapján kicsit becsiccsentett és imádta az érzést… Az állapota a mozgásképtelensége miatt romlott, ugyanis 3-szor kezelték a törött csípőjével, de minden alkalommal lábra állt még ha fájt is. Sosem fogadta volna el, ha járást segítő eszközöket kellett volna használjon, mindig a saját lábán jutott el mindenhova” – mesélte az édesanya.

A büszke anyuka, Phoebe most egy diszkófényes, koreai popzenés nagy mulatsággal szeretné elbúcsúztatni lányát, 150 héliumos lufi és 400 font értékű tűzijáték és 300 lámpás égbelövésével.

„A temetés BTS tematikájú lesz, de lesznek hófehér lovak színes tollakkal és BTS-logókkal. Egy buli lesz az egész. Ashanti büszke meleg volt és imádta a meleg közösséget.” – mondta az édesanya.

A család egyik közeli barátja, Kayleigh Cartwright így emlékszik vissza a lányra: „Nagyon szomorú. Már régóta betegeskedett. Mikor hazahoztuk a kórházból az állapota még rosszabb lett. A betegség nem befolyásolta a szellemét, csupán a testi adottságait korlátozta. Én, az anyja és Shane voltunk vele a halálakor.”

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.