Kuriózum13 tanács a mentősöktől, aminek egyszer hasznát fogod venni!

13 tanács a mentősöktől, aminek egyszer hasznát fogod venni!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ha még sosem szorultál a mentősök segítségére, akkor igazán szerencsésnek mondhatod magad, mivel azért manapság már elég ritka az olyan ember, akinek még nem volt a mentősökkel semmilyen dolga. Az egészségügyi mentősök szinte bármilyen kisebb-nagyobb bajnál közbeavatkoznak és segítenek, legyen szó akár a gyermeked lábtöréséről, vagy egy nagyobb közúti balesetről.

A mentősöknek óriási tisztelet és megbecsülés kellene járjon, hiszen éjt nappallá téve azon dolgoznak, hogy életeket mentsenek és segítsenek a bajbajutottakon. Most néhány olyan dologról fogunk szót ejteni, amelyekre mentősök hívják fel a figyelmet, ugyanis ezek segíthetnek abban, hogy bizonyos vészhelyzeteket jobban kezeljünk, míg a rohammentős osztag kiérkezik a helyszínre.

1. A defibrillátort sokkal könnyebb használni, mint gondolnád

Egyre több és több közintézmény, iskola, irodaház kezdi beszerezni a saját defibrillátorát, hiszen sokszor akár azon a pár percen is múlhat valakinek az élete, míg a mentőegység defibrillátora megérkezik a helyszínre. A legtöbb defibrillátor már hangvezérléssel is működik, sőt diagramok mutatják közben a készülék helyes használatát.

2. A közlekedésben elsőbbséget élvez a mentőautó, de nem szabályszegés árán

Amikor a visszapillantóban látod, hogy egy fényjelzést leadó autó közelít, természetes módon lehúzódsz az út jobb oldalára. Vigyázz, ne végezz hirtelen manővereket, mert az úton tartózkodó többi sofőr nem tudhatja, mire készülsz!

3. A mentőautó vezetője nem csak „sofőr”

Sokan esnek abba a hibába, hogy a rohamautó sofőrjét nem kezelik a szakmai csapat tagjaként. Pedig ők is ugyanúgy ki vannak képezve, mint az autóban tartózkodó többi személy.

4. Jó, ha nálad van egy lista a gyógyszerallergiádról, vagy egyéb már krónikus problémáidról

Vészhelyzet esetén a mentősöknek a lehető legtöbb információra van szükségük veled kapcsolatban ahhoz, hogy megfelelő ellátásban részesítsenek. Sajnos, nem mindegyik ország egészségügyi rendszere képes arra, hogy napi szinten friss információkkal legyen a betegeiről, ezért nem árt, ha készítesz egy listát az esetleges allergiáidról és olyan helyre teszed, ahol alkalom adtán a mentősök könnyen rátalálhatnak.

5. A központba befutó hívások egy része nem is vészhelyzet

Elszomorító, de a 112-es segélyhívószámot néhány ember csak azért tárcsázza, hogy valakivel beszélhessen. Nagyon sok példa volt már rá, hogy öreg, egyedül élő idősek azért hívták a segélyhívót, mert szerettek volna végre valakivel társalogni. Persze a telefonbetyárokról nem is beszélve.

6. Autóbalesetnél is kötelező lenne tárcsázni a 112-t

Karambol után, sokszor nem is érzed, ha megsérültél, ugyanis a koccanás pillanatában az adrenalin és endorfin szinted az egekbe szökik, ami még a komolyabb sérülések fájdalmait is képesek elnyomni. Ha pillanatnyilag úgy is érzed, ép bőrrel megúszta, pár nap múlva a tünetek jelentkezhetnek, és akár súlyos következményekkel is járhat, ha nem kapsz megfelelő ellátást.

7. A sürgősségi osztály maga válogatja meg a betegek ellátását

Attól, hogy mentővel szállítottak-e be, vagy a saját autóddal, adott esetben gyalog érkeztél a sürgősségire nem élvezel előnyt a segítségnyújtás sorrendjében. Minden sürgősségi osztály maga állítja fel, milyen súlyossági szempontok alapján látja el betegeit. A mentő csupán gyorsabban odaszállít, de nem jelenti azt, hogy ha a te problémádnál van egy súlyosabb, akkor is téged vesznek előre.

8. Az újraélesztés kulcsfontosságú

Az újraélesztés gondolata sokakban borzongást idéz elő, pedig egy olyan dologról beszélünk, ami nem is olyan ördöngös. Csupán tudni kell a technikát helyesen alkalmazni és nem szabad bepánikolni, mert lehet, hogy pont a te újraélesztésed fog egy nap majd valakit megmenteni.

9. Az újraélesztés teljesen másképp fest a valóságban, mint a filmeken

Ki ne látott volna legalább egy Grace Klinika részt? Na mármost, az ott látottak köszönő viszonyban sincsenek a mentősök által végzett feladatokkal. Az újraélesztés során sokszor megtörténhet, hogy a mellkas nyomása miatt a bordák megrepednek.

10. A szívrohamot addig is lehet megfelelőképp kezelni, míg a mentősök a helyszínre érnek

Sok mindent tehetünk azért, hogy megelőzzük a szívrohamot, de ha egyszer megtörténik a baj, azonnal hívjuk a mentőket, majd második lépésként gyorsan rágjunk szét 2 Aszpirint, hogy a véralvadék megnagyobbodását elkerüljük.

11. A 112-es hívószám végén majd megmondják, hogy valóban vészhelyzet áll-e fenn

Előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülsz, ahol úgy érzed, nagy baj történik veled, mégsincs elég merszed felhívni a segélyhívót, mert félsz, hogy nem kezelnék vészhelyzetként. Ha rosszul érzed magad, vagy érzed, hogy hamarosan rohamod lesz, azonnal hívd a 112-t és ők majd tudják, hogy mi a teendő.

12. Kapcsold be a GPS-t a telefonodon

A GPS technológiát sok mindenre lehet használni, többek között életmentésre is. Ha már annyira rosszul vagy, hogy képtelen vagy megadni a tartózkodásod helyét a telefonod GPS jele segíthet a mentőegységnek abban, hogy rád találjon.

13. A mentős munkának is megvan az ára

Habár úgy tűnhet, hogy a mentősök kemények és minden helyzetet a helyén kezelnek, belül őket is megviseli a nap mint nap tapasztalt stressz, halálesetek. Úgy a lelki, mint a fizikai egészségük is rámehet a munkájukra, ha nem kapnak megfelelő pszichológiai segítséget.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek