A boldogság nem egy velünk született, állandóan tartó állapot, amely csak egyesek kiváltsága. Hiába gondolod úgy, hogy “ó, igen, hát neki könnyű boldognak lenni, olyan optimista alkat, és különben is, megvan mindene az életben”. A boldogság tanulható, tehetsz érte, hogy te is boldog legyél!

Nézzük, melyik az a 13 dolog, ami mérgező hatással van a boldogságodra. Ezeket jobb, ha szép lassan kiiktatod az életedből!

1. Nem kell mindig bizonygatnod a saját igazad. Mindenkinek megvan a joga, hogy más véleményen legyen, egyáltalán nem kell bizonygatnod, hogy miért neked van igazad. A makacs emberek úgysem hajlandóak elfogadni mások véleményét.

2. Nem irányíthatsz mindent és mindenkit körülötted. Hagyd, hogy egy kicsit maguktól (is) alakuljanak a dolgok, engedd át magad az áramlásnak, és akkor rengeteg stresszforrást ki tudsz szűrni.

3. Ne mindig másokat hibáztass! Az életed a döntéseid következménye, ne mindig másokat okolj azért, hogy ez vagy az nem sikerül, inkább gondold át, hogy mit tudnál még megtenni annak érdekében, hogy boldogabb és teljesebb életet élj. A te életedért te vagy a felelős!

4. Ne akarj mindenkit megváltoztatni! A kritizálás, a negatív hozzáállás semmi jóra nem vezet. Ne akard megváltoztatni az embertársaidat, inkább fogadd el, és szeresd őket olyannak, amilyenek. Ez a szabály természetesen saját magadra is érvényes.

5. Soha ne add fel! Ha néha úgy is érzed, hogy összecsapnak a fejed fölött a hullámok, akkor is menj tovább. Mindenkinek vannak problémái, ne gondold azt, hogy te vagy a Földön a legrosszabb helyzetben. Az akadályok azért kerülnek az utadba, hogy megerősítsenek.

6. Ne kritizálj! Csak azért, mert valaki nem felel meg az elvárásaidnak, még nem jelenti azt, hogy rosszabb, mint te. Csak egyszerűen más, fogadd el!

7. Légy önmagad! Ne akarj állandóan megfelelni valakinek, éld inkább a saját értékrended szerint a saját életed. Ha álarcot viselsz, csalódást okozhatsz a régi barátaidnak, és előbb-utóbb téged is lelkiismeret furdalás fog gyötörni.

8. Ne félj a változásoktól! Minden változás az élet elkerülhetetlen tartozéka, ezek pedig a fejlődésedet segítik elő. Csupán annyit kell tenned, hogy jól érezd magad.

9. Ne ítélkezz! Ne címkézz fel dolgokat, helyeket, embereket, eseményeket anélkül, hogy ismernéd a valóságot. Állj pozitívan mindenhez, és adj egy esélyt legalább.

10. Ne élj a múltban! Próbálj meg a lehető legkevesebbet nosztalgiázni, mert ami elmúlt azon semmiképp nem tudsz már változtatni. A múlton való rágódás csak megkeseríti az életed! A lehető legjobb, amit tehetsz az életedben az, hogy a mai napra koncentrálsz.

11. Dobd el a félelmeid! A félelmek gátakat szabnak, megbénítanak, és nem hagynak szabadon mozogni! Amíg nem lépsz túl a félelmeiden, addig nem tudsz előre haladni.

12. Bocsáss meg! Szeress mindig és minden körülmények között. Ha haragot táplálsz magad vagy mások iránt, felemészted önmagad. Tanulj meg bocsánatot kérni, és bocsáss meg önmagadnak is!

13. Ne mások elvárásai szerint élj! Légy önmagad, és ne próbálj állandóan másoknak megfelelni. Csak akkor találod meg a boldogságod, és a lelki békéd, ha azokra a dolgokra szentelsz időt, amelyeket igazán értékesnek tartasz!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.