13 dolog a bolygónkkal kapcsolatosan, melyekről kevesen tudnak!

Bár manapság egyre többet tudunk a bolygókról, és a világegyetemről egyaránt, azért még nagyon sok rejtély vár felfedezésre.

A tudósok folyamatosan ezen rejtélyeket kutatják, melyek közül nézzünk néhány érdekes tényt az alábbiakban!

1. Felrobbanó tavak!

A világban léteznek veszélyes tavak, melyek mélységüknél fogva sok robbanó gázt tartalmaznak. Ezen tavak egyike a Nyos, ahol 1986 augusztus 21-én, a felhalmozódott CO2 miatti robbanásban közel 1700 ember sérült meg.

2. Éneklő homok!

Ez a jelenség a sivatagi homok súrlódása következtében figyelhető meg. Minél nagyobb mennyiségű homok kerül mozgásba, annál hangosabb a jelenség, sokszor egy templomi orgona hangjára hasonlítva.

3. Ismeretlen fajok jelenléte az óceánokban!

Köztudott, hogy az óceánok mélye sok rejtélyt tart magában, hiszen ezen élőlények alig 5 %-át ismerjük jelen pillanatban. A tudósok napi szinten fedeznek fel új és új fajokat.

4. Az Antarktisz az egyik legszárazabb földrész!

Szinte hihetetlen, de az Antarktisz szárazabb a McMurdo Dry Valleys sivatagnál is. Egyes részein több, mint 2 millió éve nem esett csapadék, ezért a talaj hasonlít az Mars talajára.

5. Lehetséges, hogy a kezdetekben a lila szín uralta a bolygónkat!

A tudósok azt feltételezik, hogy a kezdetekben, a mai zöld klorofill pigmentjei lilák voltak, így a bolygó növényzete is ebben színben pompázott.

6. Nem az Everest a bolygó legmagasabb csúcsa!

Ha a tengerszint feletti magasságot tekintjük, akkor az Everest a legmagasabb, ha viszont figyelembe vesszük a víz alatti részeket is, akkor a Hawaii-n található Mauna Kena csúcs viszi el a pálmát.

7. Ferde erdő!

Lengyelországban, Gryfino közelében, sok fa ferdén nőtt ki közvetlenül a föld felszíne felett. A magyarázat szerint lehet, hogy egy hatalmas vihar következtében ferdültek el, vagy emberi kéz okozta ezt a ferdeséget.

8. Afrika szeme!

Az „Afrika szeme”, egy óriási szerkezet, amelyet az űrhajósok az űrből látnak, és még ha úgy is néz ki, mint egy kráter, a tudósok úgy vélik, hogy az erózió következtében alakult ki és nem egy becsapódás nyoma.

9. Mozgó kő!

Kalifornia Death Valley területén figyelhető meg ez a jelenség, mely a tudósok szerint nem más, mint egy-egy darab olvadó jégtömb.

10. A perui gödrök!

A Google térképen jól kivehetőek a Peruban található gödrök, melyeket minden bizonnyal az inkák hoztak létre, hogy elrejthessék élelmeiket a megadózás elől.

11. A vérző Antarktisz!

Az Antarktiszon található egy bíbor színű, sós vizű vízesés, melynek színét a vízben előforduló nagy mennyiségű vas okozza. A tudósok olyan mikroorganizmusokat fedeztek fel ebben a vízben, melyek energiájukat nem csak a naptól nyerik.

12. A legrégebbi vízgyűjtő rendszer!

A legkorábbi, 3000 évvel ezelőtti vízgyűjtő rendszer az ókori perzsa időkből származik, és a Qanat elnevezésű lyukak formájában található meg. Alatta volt egy csatorna, ahonnan az emberek az ivóvizet és az öntöző vizet nyerték a növények számára.

13. A Lapos Föld elmélete

Bár hihetetlennek hangzik, úgy tűnik, még mindig sokan vannak, akik meg vannak győződve arról, hogy a Föld lapos. Íme, néhány a meggyőződéseik közül:

  • A Föld lapos bolygó, közepén az Északi pólussal
  • A Nap, a Hold és a csillagok a Föld körül keringenek.
  • A Déli pólus nem létezik, de van egy jégfal helyette
  • A Földről készített űrfotók mindegyike hamis, és nem más, mint a NASA űrhajósainak összeesküvés elmélete

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top