Tájföld manapság egyre inkább a kirándulások, vakációk központjává kezd válni, mivel árai alacsonyak, a bangkoki nyüzsgés, trópusi éghajlat pedig igencsak vonzó tulajdonságok. Ugyanakkor vannak apróságok, amiket nem árt tudni, ha ide tervezzük a szünidőt.

1. A turisztikai társasággal kötött szerződés aláírásakor mindent át kell nézni részletesen, a kisbetűs részeket is, beleértve az utolsó lap legalján. Ajánlott utazási biztosítással párosítani mindezt.

2. Az egészségügyi biztosítás mindenképpen tartalmazza a védőoltást (gyakran már 3 hónappal az út előtt elkezdik beadni), életbiztosítást, csomagbiztosítást.

3. Az időjárás változékony attól függően, hogy Tájföld melyik részén tartózkodunk. A száraz évszak decembertől májusig tart, átlagosan egész évben 30 fok van. Az esős évszak csúcspontjai égtájanként pedig a következők:

– északon augusztustól-szeptemberig
– közép-tájföld területein szeptemberben
– délnyugaton szeptember-október környékén
– délnyugaton október-novemberben

4. Amennyiben saját magunk állítjuk össze az utazást, a jegyet jó előre foglaljuk le, hogy férjünk bele az oltásokhoz szükséges időben, nameg azért, hogy spóroljunk a borsos árakon is. Nagyjából minden fővárosból van direkt járat a Bangkok-i repülőtérre, szóval úgy szervezzük, ne kelljen átülni valahol útközben.

5. Szállást szintén jó előre érdemes foglalni, mert Tájföldön minden igényeknek megfelelően találhatunk szállást: van itt luxus 5 csillagos hotel, középosztályú hotel, tengerparti házikó, tengerre kifutó, csónakkal megközelíthető apró kunyhó, társas lakások stb.

6. A Tájföldi pénznem a Baht. A pénzt nem érdemes magunkkal cipelnünk, csak annyit, amennyire valószínűleg szükségünk lesz. Minden repülőtéren váltanak valutát, vagy manapság már a kártyánkon lévő valutát rögtön a helyiségnek megfelelő valutában tudjuk kivenni. Vásárlásnál, étteremben, automatában egyaránt elfogadják az átlagos kártyákat (Visa, MasterCard).

7. A szúnyogcsípés elleni védőszert, napsugárzás elleni krémet rögtön megérkezés után célszerű beszerezni, ugyanis a termékek minősége és ára kifogástalan, a helyi körülményekhez mérten specifikus (nameg olcsóbb!).

8. Nincs amiért réteges öltözéket magunkkal vinnünk. Eső és szédítő napsütés, amire számíthatunk, így a melegítőket nyugodtan otthon hagyhatjuk. Az eső ugyan néha képes túlzásokba esni, de ezen trópusi esőzések, amiket amúgy is valószínűleg egy fedett helyiségben leszünk kénytelenek kivárni.

9. Béreljünk robogót, használjuk a tömegközlekedés eszközeit, viselkedjünk igazi tájföldiként! A magán idegenvezetők borsos áron visznek minket bárhova, és igen magas áron dolgoznak köztudottan.

10. A tájföldiek nagy része beszél angolul (vagy megérteti magát), barátságosak, általában segítőkészek.

11. A tiltott bejárású templomokba, szentélyekbe meg se próbáljunk bejutni! Erős hit, és a kultúrát mélyen átjáró vallásos élet jellemzi a tájföldieket, és egyáltalán az ázsiai népeket, országokat. Az erőszaktól sem riadnak vissza, ha ilyen alapú konfliktusba keverednénk. Jobb vigyázni.

12. A tájföldiek kevés alkoholt fogyasztanak, és az alkoholos italok ára is igen magas (még a söré is). Ezzel szemben a gyümölcsök, zöldségek nagyon olcsónak mondhatók. Ajánlott a városban étkezni, akár utcai árusoktól vásárolva, akár étteremben, mert a kész ételeket rendkívül alacsony áron tudjuk beszerezni, nagyon ízletesek és nagyon színes kínálat van. Nem érdemes otthon készíteni ebédet, vacsorát, de még reggelit sem.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.