Kuriózum10 végzetes hiba, ami elhízáshoz vezethet!

10 végzetes hiba, ami elhízáshoz vezethet!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az elhízás korunk egyik legnagyobb problémája, de sajnos sokan nem foglalkoznak vele akkor sem, ha már több tíz kilóval a megengedettnél arrébb billen a mérleg nyelve.

Sok tényező közrejátszik ahhoz, hogy valaki túlsúlyos lesz, de érdemes megszabadulni a plusz kilóktól mielőtt egészségünket kockáztatnánk.

1. A sport nem feltétlenül szükséges a fogyáshoz. Nagyon sokat számít az, hogy mennyi kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. Fogyni azáltal tudunk, ha kiegyensúlyozott a napi szükséges és az elfogyasztott kalóriamennyiség. A megfelelő táplálkozás szükséges ahhoz, hogy fogyni tudjunk, a sportolás segít az ideális testsúlyunk és az egészségünk megőrzésében.

2. Senki nem tud tíz kilótól megszabadulni egy hónap alatt. A hirtelen fogyás káros a vese- és az epeműködésre, a szív, a gyomor és a pajzsmirigy egészségére. Csak orvosilag indokolt esetben szabad egyszerre ilyen nagy túlsúlytól megszabadulni.

3. Pszichológushoz menni nem szégyen. Gyakran az elhízás hátterében érzelmi problémák, a kiegyensúlyozottsági állapot felbomlása áll. A táplálkozási zavar és az elhízás kéz a kézben jár, melynek sokszor érzelmi alapja van.

4. A szív megterhelődik a plusz kilók miatt. Nem csak a túlsúly terheli a szívet, számos olyan sporttevékenység is van, amely megterheli a szívet, szívritmuszavart, vagy koszorúér problémákat okozva. A túlsúly keringési és ízületi problémákat is okozhat.

5. Az elhízás elfogadása súlyos mentális panaszokat okozhat, ami a szervi problémák kialakulásához is vezethet. Az elhízás növeli a cukorbetegség, a tüdőbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.

6. Az elhízás következtében erős gyulladások alakulhatnak ki az érfalakon, a zsírlerakódások miatt pedig súlyos koszorúér gyulladás, vagy akár stroke is létrejöhet.

7. Ha többszöri próbálkozás ellenére sem tudunk megszabadulni a túlsúlytól, érdemes orvoshoz fordulni, hogy megtudjuk, mi áll a probléma hátterében.

8. A fogyás nem feltétlenül egy önkínzás, manapság már olyan diétás módszerek is vannak, amelyek akár élvezetesek is lehetnek. Nem a gyors fogyás, hanem az életmódváltás kell cél legyen.

9. Nincs olyan ember, aki egy salátalevéltől hízott volna el, valljuk be, hogy számtalan rossz szokásunk, a helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a sok stressz stb. is hozzájárult ahhoz, hogy nem tudunk megszabadulni az évek óta felhalmozódott túlsúlytól. Egy diabetológus, egy táplálkozásszakértő, de akár egy pszichológus is nagy segítségünkre lehet.

10. Ha egy szakképzetlen “szakemberhez” fordulunk, és mindenféle internetes praktikákkal kúráljuk magunkat, akkor ez akár végzetes is lehet. Keressünk fel egy orvost, és kérjünk tanácsot, de ezentúl mi magunk is sokat kell tegyünk annak érdekében, hogy változtatni tudjunk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek