Kuriózum10 ok, amiért az emberek óvakodnak a hosszútávú kapcsolatoktól

10 ok, amiért az emberek óvakodnak a hosszútávú kapcsolatoktól

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sokan félnek vagy visszatartják magukat attól, hogy hosszú távú kapcsolatokat kössenek. Férfiak és nők között egyaránt akadnak olyanok, akik óvatosak, ha arról van szó, hogy elkötelezzék magukat valaki mellett.

Míg a félelem, az elköteleződéssel kapcsolatos problémák és a kapcsolatteremtés képtelensége a legfőbb okok közé tartoznak, vannak más lehetséges okok is. Egy Reddit felhasználó 28-35 év közöttiek véleményére volt kíváncsi azzal kapcsolatban, milyen okokból hezitálnak, mielőtt elköteleznék magukat valaki mellett.

1. Az önmagunk iránti szeretet prioritása

Több felhasználó is hivatkozott ehhez hasonló okokra. „Meg kell tanulnom tisztelni magamat, mielőtt tisztelni tudnék valakit, aki ennyire fontos a számomra.” – írta az egyik válaszadó, míg egy másik hozzátette: „Nekem azt tanították, hogy csak annyira lehet szeretni/tisztelni valaki mást, amennyire önmagadat szereted/tiszteled.” Egy hozzászóló pedig megjegyezte, hogy miután nemrég ért véget egy komoly kapcsolata, úgy érezte, fontos, hogy önmagára szánjon egy kis időt.

2. A hiteles, mély kapcsolatteremtésre való képtelenség

Sokan azt válaszolták, hogy azért nem kötelezték el magukat, mert úgy érezték, egyszerűen nem találták meg a megfelelő személyt. „Elég nehezen találok olyan barátokat, akik velem akarnak időt tölteni, még kevésbé találok olyat, aki párkapcsolatban akarna lenni velem” – írta az egyik hozzászóló. „Egyszerűen nem találok senkit, akivel kompatibilis lennék” – fogalmazta meg egy másik válaszadó, egy harmadik pedig hozzátette: „Egyszerűen nem kapok semmilyen szikrát vagy igazi kémiát az emberekkel való interakciókból.”

3. Korábbi tapasztalatok és érettség kérdése

Sokan korábbi hibákra, csalódásokra hivatkoztak, vagy egyszerűen arra, hogy az egyik fél nem volt elég érett az elköteleződéshez. „Van egy tinédzser korú gyerekem, és a legtöbb ember a környezetemben egyszerűen nem áll készen. Nemrég vettem egy házat, és sokat dolgozom. Készen állok arra, hogy megállapodjak valakivel, aki ugyanazt akarja, mint én, de mindenki, aki ezt ígérte nekem a múltban, semmilyen módon nem állt készen a felnőtté válásra” – írta az egyik válaszadó.

4. Kényelmesebb egyedül lenni

Sokan egyszerűen csak kényelmesebbnek találják az egyedüllétet, és nem akarják feladni a szabadságukat. „Még ha kapcsolatban is vagyok, szeretnék egyedül élni a saját lakásomban” – írta az egyik hozzászóló. „Voltam már komoly kapcsolatban, és állandóan az volt az érzésem, hogy áldozatot kell hozni valaki miatt. Kimerítő érzés” – tette hozzá egy másik felhasználó.

5. Bizalomhiány

Vannak, akik úgy ítélték meg, nem tudnának megbízni valakiben eléggé ahhoz, hogy komoly kapcsolatot alakítsanak ki. „Először is, abszolút nem vagyok az életemnek azon a pontján, ahol tisztességes lenne, ha megpróbálnék mást is belerángatni abba a katasztrofális helyzetbe, amiben jelenleg vagyok. Másodszor, még ha így is lenne, azok alapján, amiket személyesen tapasztaltam és láttam a világban, nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán meg tudnék bízni egy új emberben annyira, hogy romantikus kapcsolatba kezdjek vele” – írta egy felhasználó. De olyanok is voltak, akik azzal érveltek, hogy nem tudják, hogy ismerkedjenek, és nyíljanak meg valaki előtt.

6. Vannak, akik egyszerűen nem állnak készen, vagy időre van szükségük

Nem mindenki áll készen egy hosszú távú kapcsolatra, és ez olyasmi, amibe nem szabadna belekényszerítenünk magunkat. Mások pedig nem tudják, pontosan mit is várnak egy kapcsolattól, és időre van szükségük, hogy kitalálják. „Nem tudom, mi az, amit keresek. Mintha zsibbadt lennék. Nem vagyok depressziós. De nem tudom, mit keresek” – írta az egyik hozzászóló.

7. Sztereotípiák és elvárások

„Én azért randizom, hogy házasságot kössek, de úgy tűnik, nem mindenki gondolkodik így. Félek, hogy nem a megfelelő emberrel kerülök kapcsolatba, mivel unalmas érdeklődési köröm van, és nem bulizok vagy iszom, így a lehetséges partnerek listája is csökken” – írta egy válaszadó.

8. Bizonytalanság

Sokan a saját magukkal kapcsolatos bizonytalanságaik miatt nem mernek belekezdeni egy kapcsolatba, mert úgy érzik, nem érdemelnék meg azt. „A Covid járvány óta híztam majdnem 20 kilót, és túlságosan bizonytalan vagyok a testemmel kapcsolatban ahhoz, hogy bárkivel is randizzak, annak ellenére, hogy többen is azt mondták, hogy még mindig vonzó vagyok” – írta egy felhasználó, egy másik pedig hozzátette: „Túlságosan bizonytalan vagyok önmagammal kapcsolatban, és hajlamos vagyok a maximalizmusra, ezért várok, amíg méltónak nem érzem magamat egy tartós kapcsolatra. Nem virágzik a karrierem, és fizikailag sem vagyok vonzó, ezért úgy döntöttem, hogy dolgoznom kell magamon, és rendeznem kell a problémáimat.”

9. Figyelmeztető jelek

Normális, hogy az emberek az életük bizonyos részleteit nem akarják megosztani egy kapcsolat kezdetén, de van néhány olyan dolog is, ami riasztó jel lehet, és a legtöbbeket menekülésre késztet. A titkok, a hűtlenség vagy az alapvető tisztelet hiánya mind ebbe a kategóriába tartoznak.

10. A társasági élet hiánya

Voltak, akik arra hivatkoztak, hogy nincs idejük társasági életet élni a munkájuk mellett, vagy egyszerűen nehezükre esik az ismerkedés, szocializálódás.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek