Kuriózum10 hasznos technika a gondolkodásmód és a viselkedés megváltoztatásához!

10 hasznos technika a gondolkodásmód és a viselkedés megváltoztatásához!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az élet szó szerint formálja az agyunkat. Minél gyakrabban hajtunk végre egy cselekvést, annál inkább rögzül az a viselkedési minta az agyunkba. Agyunknak ezt a csodálatos adaptív tulajdonságát neuroplaszticitásnak nevezik, dolgozhat velünk együtt, de ellenünk is.

Laura-Maria Cojocaru pszichológus, a Somato-Integrative Linguistic Neuro-Programming Institute (INLPSI) elnöke és alapítója szerint a neuroplaszticitás lehetővé teszi számunkra, hogy bizonyos helyzetekben megváltoztassuk gondolkodásunkat és érzéseinket.

Amikor pozitív viselkedést tanúsítunk, pl. másoktól eltanuljuk, hogyan végezhetjük legjobban munkánkat, agyunk képes formálni és kijavítani az idegpályákat. Ez a folyamat megkönnyíti kognitív képességeinket, és lehetővé teszi számunkra, hogy új és izgalmas módokon tanuljunk és fejlődjünk.

“A neuroplaszticitás azonban negatív hatással is járhat, ha mérgező negatív gondolkodású emberektől másoljuk a mintákat. Ennek megváltoztatásához fontos, hogy dolgozzunk azon, hogy ezeket a nem kívánt viselkedéseket olyan gondolatokkal helyettesítsük, amelyek pozitív és előnyös idegpályákkal rendelkeznek. Ezt meditációs technikák gyakorlásával, mentális edzéssel, önmagunkkal és másokkal szembeni együttérzés gyakorlásával érhetjük el.

Több pozitív tapasztalat megszerzésével és az ebből fakadó idegpályák felhasználásával fokozatosan helyettesíthetjük a nemkívánatos gondolati utakat és a káros viselkedéseket előnyösebbekkel. Attitűdünk megváltoztatásával és a pozitív idegpályák aktiválásával a neuroplaszticitás segítségével jobb jövőt teremthetünk magunknak és a körülöttünk élőknek” – mondta a szakember.

A pszichológus 10 hasznos tippet ad, amelyek segítségével tudatosabbá válhatunk, egy egészségesebb értékrend szerint rangsorolhatjuk cselekedeteinket, és így sikerülhet megváltoztatni viselkedésünket:

1. Tudatosítsuk mentális sémának: Vegyük számba, hogyan gondolkodunk bizonyos dolgokról, különösen korlátozó érzéseinket vagy hiedelmeinket.

2. Használjuk a pozitív gondolkodás-technikáját: Kezdjük a napot azzal, hogy számbavesszük, milyen pozitív események fognak történni velünk aznap. Éljük át, mintha már megtörtént volna.

3. Koncentráljunk a céljainkra: Határozzuk meg, mit szeretnénk elérni, készítsünk cselekvési tervet, és összpontosítsunk ezekre a célokra.

4. Fogadjuk el magunkat: Kezdjük azzal, hogy elfogadjuk önmagunkat, a múltat, a jelent és a jövőt is. Legyünk önmagunk, és fogadjuk el, hogy változásra van szükségünk.

5. Változás gyakorlása: Pozitív szokások és gyakorlatok kialakítása, mint például a problémamegoldás, a kihívások leküzdése és a pozitív hozzáállás gyakorlása.

6. Értékeljük újra reakcióinkat és érzelmeinket: értékeljük újra a reakcióinkat és az ezeket kiváltó érzelmeket, és próbáljuk megváltoztatni, ahogyan reagálunk a kihívásokra.

7. Kövessük nyomon előrehaladásunkat: Vegyük számba, hogy mennyit fejlődtünk, írjuk le, így látni fogjuk azt is, hogy melyek azok a magatartásformák, amelyek akadályoznak.

8. Maradjunk motiváltak: A dolgok különböző módon változnak, ami azt jelenti, hogy nem lesz mindig könnyű. Maradjunk motiváltak, és így meg fogjuk érteni, hogy minden változásnak megvannak a maga előnyei.

9. Cselekvés: Nem mindig muszáj túl sokat mérlegelni a döntéshozatal előtt. Fontoljuk meg a jövőbeli lehetőségeket, vegyük számításba a 7-es és 8-as pontot, és lépjünk.

10. Személyes gondoskodás: Fektessünk be saját magunkba, bővítsük az általános műveltségünket, sportoljunk, figyeljünk oda az egészségünkre. Tiszteljük magunkat, és váljunk saját magunk urává.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek