Nem is olyan rég arról a 10 dologról olvashattak, aminek köszönhetően Erdélyt örökre a szívünkbe zártuk. Budapest sem idegen olvasóink számára, valószínű, hogy többen is meglátogatták, jártak ott.

Most arról a 10 dologról olvashatnak, amiért szerelmesek lettünk Budapestbe.

1. Budapesten rengetegen olvasnak. A buszon, a metrón, a villamoson, a parkban, a padon, a várban, a lépcsőkön – egyszerűen imádjuk ezt. És azt is, hogy lépten-nyomon ott van egy könyvesbolt, egy antikvárium a kapualjban, ahol az ember kedvére elfelejtheti a kinti nyüzsgést és belemerülhet rég elfeledett könyveket felfedezni.

2. Szeretjük a friss péksütemény illatát reggel az utcákon és hogy olyan nehéz neki ellenállni.

3. Szeretjük, hogy minden társasház kapuja mögött teljesen új világba csöppenünk, szeretjük, ahogyan lépteink visszhangzanak a kőlépcsőkön felfele, és szeretjük jól becsukni a régi felvonók rácsajtaját.

4. Szeretjük, hogy tömegközlekedéssel egyszerűen eljutunk bármelyik találkahelyre és nagyon élvezzük, hogy nem baj, ha lekéssük a villamost. Jön a másik.

5. Imádjuk a magasztos épületeket, főleg a Palotanegyedben. Szinte beleszédül az ember, amikor közöttük sétál. A csalogató nagy kapuk tetszenek a legjobban, na meg s kis erkélyek és ablakpárkányok.

6. Imádjuk, hogy a Duna-part bármelyik részéről hatalmasnak tűnik a város és szeretjük, hogy a Lánchídon mi is hatalmasnak érezhetjük magunkat.

7. Egyszerűen imádjuk, hogy a magasztos épületek között mindig rejtőzik egy kis természet. Imádunk tavasszal a tulipánok között a Károlyi kertben ülni, csodáljuk a tavirózsákat a Margitszigeten, és persze a kedvencünk a Jókai idézetek a Kerepesi temetőben.

8. Imádjuk, hogy eső után, alkonyatkor, az utca fényeiben csillog a város. Hogy valaki mindig igyekszik valahova. Hogy kézenfogva sétálnak a szerelmesek és hogy mindig lesi a térképét egy turista.

9. Imádjuk a süteményeket a cukrászdákban, a sajtos pogácsát a Vásárcsarnokból, a logó paprikákat a kirakatokban, na meg, hogy minden utcában lehet vásárolni ásvány ékszereket a buddhista témájú üzletekben.

10. De a legjobban mégis azt szeretjük, hogy Budapest az a város, ahova mindig is vágyik az ember. Ez van. Ez az igazság. Budapestnek nem lehet ellenállni.

Oszd meg bejegyzésünket és áruld el nekünk hozzászólásban, hogy mi az, amit a legjobban szeretsz Budapesttel kapcsolatban! Nagyon kíváncsiak vagyunk!

Birtalan Katalin

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.