Utazás10 dolog, amit imádunk Erdélyben

10 dolog, amit imádunk Erdélyben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Meg vagyunk róla győződve, hogy olvasóink többsége volt már Erdélyben és onnan különleges élményekkel tért haza. Mi imádjuk Erdélyt, a tájakat, az embereket, az erdélyi történelmet és hangulatot.

A Filantropikum.com-on is sokat olvashattak Erdélyről, de most összegyűjtöttünk 10 olyan dolgot, amivel Erdélynek sikerült a szívünket örökre elrabolnia.

1. Imádjuk hogy már a Király-hágón lehet érezni, hogy új világba csöppentünk és valami különleges következik. Valahogy mindig tudjuk és érezzük, hogy a fel-le út simán beleringat egy izgalmas erdélyi kalandba, amit nem rossz egy finom kávéval kezdeni a tetőn.

Torockó: Románia legszebb települése lett a székely falucskából
Fotó: Wikipedia.org

2. Imádjuk Kolozsvár régi utcaneveit, a sok nyüzsgő diákot, az úri épületeket a főtéren és, hogy onnan már közel van Torockó, egy kis színes zsalugáteres csend-oázis a Székelykő ölében.

Ezt már olvastad? Torockó: Románia legszebb települése lett a székely falucskából

3. Szeretjük a szebeni macskaköveket (nem botlunk beléjük olyan gyakran, mint a segesváriakba), a háztetőket, na meg a forró szász leveseket (habár a szarvasgomba mártásuk lehet mégis jobb).

4. Imádjuk azt a sok csábító, kövér, zamatos, egészséges, cifrán összefont lila hagymát Hármasfalu és Kibéd kapuiban. Tökéletesen passzol a füstölt házi kolbász és a gyimesi sajt mellé. Ugyanúgy szeretjük a hagymákat, mint a korondi és körösfői kapukban a szőtteseket, amiket fürge és szorgalmas kezek szőttek családjuk hagyománya, szüleik tanítása szerint. És akkor a sok szép korondi dísztárgyról nem is beszéltünk.

5. Imádjuk, ahogyan a tiszta, éles hegyi levegő belekapaszkodik a tüdőnkbe és a vesénkig hatol, amikor Gyergyó felé megállunk a Bucsinon gyönyörködni a fenyvesekben. Főleg ősszel imádunk arra járni, mikor még nem olyan sűrű a köd, és mikor még ezer színben pompázva vezetnek át a lombhullatók a magasztos fenyvesek birodalmába.

6. Imádjuk, ahogy a falvakban a harangokat húzzák, amikor nagyidő van. És minden tiszteletünk, hogy a harangszóra szó nélkül keresztet vet az erdélyi ember. Imádjuk, hogy olyan messze el lehet látni a ditrói templom tornyából, és hogy még vannak gyerekek a falvakban, akik a kapukban várják haza este a csordát.

7. Imádjuk Erdélyben, hogy az emberek nem szégyellnek beszélgetni és őszintén mesélnek az életükről. Hogy meghallgatnak, mindig megkínálnak valamivel és barátságosan útbaigazítanak, ha eltévedtünk. Éppúgy, mint tavaly tette az a zsögödi néni, amikor a fürdőt kerestük.

8. Nagyon jól esik, hogy elfáradva érünk ki a nyeregbe Csíksomlyón, hiszen tudjuk, hogy még ezer társunkkal pihenünk és töltekezünk ott minden pünkösd szombatján. És de jól is esik azt a sok pirosat meg feketét és feszülő csizmát látni, nem csak a szüreti bálokon.

9. Imádunk lebuszozni a parajdi bányába, lebegni a szovátai és vízaknai tavak sós vizén, és imádjuk az izomlázat, amit a gyilkos-tói csónakázás közben szereztünk.

10. Mindig is csodájára jártunk Kézdivásárhely főterének, szeretjük Farkaslakán tiszteletünket kifejezni Tamási Áron emléke előtt, és imádunk sétálni a Szent Anna-tó körül.

+1. De amit a legeslegjobban imádunk Erdélyben az mégis az, hogy oda mindig vissza lehet térni.

Ossza meg bejegyzésünket és írja meg hozzászólásban, hogy mi az, amit Ön a legjobban szeret Erdélyben!

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek