Így kell tökéletes fokhagymás muzsdéjt készíteni, ahogy csak Erdélyben tudják!

Elhoztuk a tökéletes fokhagymás muzsdéj receptjét, úgy ahogy azt Erdélyben készítik.

A fokhagyma a legegészségesebb fűszerzöldségünk, hiszen az erős antioxidánsok, ásványi anyagok a legerősebb természetes antibiotikummá teszik. A fokhagyma rendszeres fogyasztása napjainkban még indokoltabb lenne, hiszen számos környezeti hatás, a stressz, az idegeskedés, az aggódás betegségek tucatjait okozhatják.

Romániában a fokhagymából gyakran készítenek öntetet, vagy krémet, amelyet muzsdéjnak hívnak. Azonban egy román kémikus, Stefan Manea szerint van egy dolog, amit tilos használni a muzsdéj elkészítésekor, ami nem más, mint a só.

Mikor összezúzzuk a fokhagymát, akkor felszabadul az allicin nevű enzim, amely a hagyma jellegzetes ízéért is felelős, de emellett megvéd a ráktól, főleg a tüdőráktól, és számos egyéb betegségtől is, például a megfázástól. Azonban a só semlegesíti az allicint, így nem részesülünk a fokhagyma gyógyhatásában.

És akkor íme a muzsdéj alapreceptje:

Kell hozzá két fej fokhagyma. A fokhagymákat gerezdekre bontjuk, majd megpucoljuk őket és apróra vágjuk. Amikor ezzel megvagyunk akkor mozsárba tesszük és 1-2 evőkanál olajjal összezúzzuk őket. Sok esetben sót is raknak hozzá, de a fenti elvet követve, ezúttal kihagyjuk belőle a sót. Ha nincs kedved mozsarazni, akkor használhatod a turmixgépet is. Addig kell keverni, amíg szép, fehér habos állaga nem lesz.

Ha azt szeretnéd, hogy még krémesebb állagú legyen, akkor tegyél hozzá 1-2 evőkanál tejfölt is, de semmiképpen ne sokat, a fokhagyma ízét ne nyomja el. Ha egészen különleges muzsdéjt szeretnél tálalni rakhatsz bele fűszereket is: kaprot, oregánót, tárkonyt, petrezselyemzöldet is.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top