HolotropikumZöldségek és gyümölcsök, a depresszió ellen

Zöldségek és gyümölcsök, a depresszió ellen

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nagy mennyiségben fogyasztva, a zöldségek és a gyümölcsök kiváló ellenszerei a depressziónak! Ezek ugyanis a jó közérzettel hozhatók kapcsolatba, és az sem titok velük kapcsolatban, hogy csökkentik az elmebajok kialakulásának kockázatát.

Habár már régóta ismert dolog, hogy ha napi öt alkalommal zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, számtalan betegséggel szemben biztosítunk magunknak védelmet, kevés kutatás boncolgatta ezen élelmek fogyasztásának a jókedéllyel, mentális egészséggel való összefüggését.

A napokban azonban megszületett egy hasonló kutatás eredménye, mely szerint jó közérzetet és egészséges szellemi állapotot garantálhatunk magunknak, ha naponta nem öt, hanem hét, akár nyolc adag zöldséget vagy gyümölcsöt megeszünk – tájékoztat a francia Le Figaro napilap.

A kutatást a brit Warwick Egyetem tudósai végezték. 80 ezer személyt vontak be a felmérésbe, akiket véletlenszerűen választottak ki. Az alanyoknak egy rendkívül részletes kérdőívet kellett kitölteniük étkezési szokásaikról, kedélyállapotukról, egészségügyi állapotukról. A válaszokat pedig bonyolult matematikai számításokkal, adatfeldolgozó módszerekkel összegezték.

A kutatók megfigyelték, hogy mentális állapot és a jókedv szoros összefüggésben áll az étkezési szokásokkal, pontosabban a zöldség- és gyümölcsfogyasztással, függetlenül a többi demográfiai, társadalmi és gazdasági mutatótól.

Sarah Steward Brown, a kutatás vezetője meglepőnek nyilvánította a kutatás eredményeit. Viszont Pascale Barberger-Gateau francia tudós szerint több felmérés is rámutatott már arra, hogy a nagy mennyiségben elfogyasztott zöldség és gyümölcs jelentősen csökkenti az elmezavar kialakulásának esélyét idős korban.

Barberger-Gateau ugyanakkor kihangsúlyozta, túl kevés kutatás foglalkozik annak a feltárásával, hogy az étrendi szokások milyen hatást gyakorolnak az emberre gyerek-, illetve felnőttkorban. Pedig azt már sikerült megállapítani, hogy a kellő mennyiségű zöldséggel és gyümölccsel, na meg házilag elkészített étellel táplált gyerek közepes szintű intelligenciával rendelkezik már négyévesen, továbbá verbális képességei és felfogóképessége is fejlettebb, mint a hasonló korú, de más étrendre fogott gyerekeké.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek