KuriózumVilágvége-láz a világon

Világvége-láz a világon

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Megélénkült a gyertyák és az ételkonzervek iránti kereslet szerte a világon amiatt, hogy sokan hitelt adnak a világ végét jósolóknak.

A próféciák szerint december 21-e lesz az emberiség utolsó napja. Ezt az 5125 évre szóló maja naptárból következtették ki, a kalendárium ugyanis akkor „jár le”. A világ végét okozó katasztrófavariációk hasonlóak: mindegyik az űrből jön. Vagy a misztikus Nibiru bolygó – amely állandóan a Nap mögött bujkál – ütközik a Földdel, vagy egy hatalmas üstökös, vagy pedig irgalmatlan napvihar végez az emberiséggel – így a jósok.

Az eredmény világra szóló. Az Egyesült Államokban kirobbanó sikere lett a fejlett technológiájú földalatti túlélővermeknek.

„Korábban havonta adtunk el egyet, most naponta” – idézte Ron Hubbard gyártót a The Daily Telegraph című brit lap.

„Nem értek a maja naptárhoz, de asztrofizikusok is akadnak a vevőim között, és azt tanácsolják, készüljek fel sugárzásra, mágneses viharra. Hátha igazuk lesz. Ezért aztán 19-én én is a föld alá vonulok és csak 23-án jövök fel” – mondta Hubbard, aki üzlete szempontjából jó példával jár elöl.

Franciaországban földalatti mozgalom helyett a hegyi túrázók száma szökött fel a Pireneusokban, Bugarach falunál. A 179 lelket számláló település már ott tart, hogy meg akarja tiltani a belépést az ufóhívőknek. Ők ugyanis úgy tartják, hogy a közeli hegy csúcsa földönkívüliek garázsa, és néhány szerencsés földit megmentenek azzal, hogy magukkal viszik őket a kataklizmából.

Oroszországban is sok nyitott fülre talált a „vég szó”. Omutnyinszk városában jó páran rohantak kerozint venni és konzerveket, miután olvastak egy cikket, amely megerősítette a világvége eljövetelét, és amelyet állítólag egy tibeti szerzetes írt. Novokuznyeckre sótlan napok jöttek, hiánycikk lett az ételízesítő, továbbá a fáklya és a termosz – megintcsak a világvége hírek miatt. A témában már megszólalt az orosz miniszterelnök, Dmitrij Medvegyev is. Mint mondta, nem hisz a világ végében, legalábbis abban, hogy az idén lenne.

Kínát sem kerüli el az aggodalom, jóllehet az ázsiai ország közgondolkodásában a világvégejóslatoknak nincs semmilyen hagyományuk, elméleti előzményük. 2009-ben viszont nagyon sikeresen megalapozta a félelmeket a 2012 című amerikai katasztrófafilm. Szecsuánban a gyertyárusok ennek köszönhetik most forgalmuk felszökkenését, meg annak a netes pletykának, miszerint három napig sötétség borul a világra.

Mindezalatt Mexikóban, az ősi maja civilizáció földjén nemigen tartanak a világvégétől, sőt: üzleti lehetőséget látnak benne. Több száz majatémájú eseményt szerveznek, és a turistaforgalom várhatóan megduplázódik az idén.

Az Egyesült Államok űrhivatala, a NASA nem tartozik a világvégére számítók közé, elveti a Nibiru létezésének elméletét, mondván, hogy nincs semmilyen bizonyíték egy Nap mögött rejtőző bolygó létére.

„Nem bujkálhatna állandóan. Ha létezik, már évekkel ezelőtt láttuk volna” – így a hivatal egy tudósa.

Hasonlóan derűlátók a világ végével kapcsolatban maguk a maják. Határozottan elutasítanak minden végelméletet.

„December 21-e a hála és köszönet napja lesz, 22-én pedig egy új hajnalt üdvözölhetünk” – mondta egy maja sámán, aki pár napja mágikus ünnepi tüzet gyújtott Kubában búcsúzóul a régi – maja – kalendáriumtól, illetve az utóbbi 5125 esztendőtől.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek