KoktélVilágrekorder lett Erdély holt tengere! Ez a világ legnagyobb heliotermikus tava!

Világrekorder lett Erdély holt tengere! Ez a világ legnagyobb heliotermikus tava!

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

Erdélyben van a világ legnagyobb heliotermikus tava! A szovátai Medve-tó felkerült a Világrekordok Akadémiájának listájára!

Az erdélyi Maros megyében található Medve-tó 502 méteres, tengerszint feletti magasságban fekszik, Szováta fürdőváros területén. És most hivatalosan is elismerték, hogy ez a sós vizű tó a világ legnagyobb heliotermikus tava, hiszen felkerült a Miami-ban székelő Világrekordok Akadémiájának listájára, amely megvizsgálja és jóváhagyja a különböző rekordokat.

A szovátai Medve-tó alapfelülete 40 ezer négyzetméter, átmérője 1 180 méter, legmélyebb pontja eléri a 18 métert, és egy liter víz 250 gramm sót tartalmaz. A Medve-tó Európa egyedüli heliotermikus tava, ami a sós és édesvíz keverékére utal, és ennek köszönhetően a víz hőmérséklete nyáron megközelítheti akár a 40 Celsius fokos hőmérsékletet is, igaz, ez a 1,5 méteres vízfelszínre érvényes.

A Medve-tó vize gyógyhatásáról is híres, hiszen enyhíti a reumás panaszokat, javítja a vérerek működését, az iszapnak is számos pozitív hatása van, de a meddőségben szenvedő nőknek is hasznára lehet.

Azért, hogy ne boruljon fel a tó vízének heliotermikus hatása, 10 óra előtt, és 18 óra után tilos a fürdőzés, de napközben is, 13 és 15 óra között szünetel a lubickolás, és ha már pancsolás, akkor a szakemberek szerint felnőtteknek a tóban elegendő a 20-30 perces fürdési idő, a gyerekeknek pedig 10-15 perc.

Nevét onnan kapta, hogy felülről nézve egy kiterített medvebundára hasonlít a tó körvonala.

Fotó: belucipanzio.ro

“A mai tó területe a Pálné gödre néven volt ismeretes, ahol feltehetően már több ízben is kialakulhattak sóstavak. A Medve-tó elődje a Fehér-tó volt, melynek gátja az 1850-es években beszakadt.

Egy felhőszakadás, a tó a helyén található kaszáló beszakadása, és az így kialakult vízelnyelő elzáródása indította el a tó keletkezésének folyamatát.

A kaszáló beszakadását előidéző sómozgások már 1860-ban elkezdődtek, de a Medve-tó a maihoz hasonló formáját 6 év alatt, azaz 1875 és 1881 között nyerte el. Több év kellett, mivel a tómedence beszakadása is több részben történt és a beömlő patakok sem töltötték fel azonnal a mélyedést.” – olvasható a medveto.ro portálon.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek