KuriózumViking aranyöntvényt talált egy amatőr kincsvadász

Viking aranyöntvényt talált egy amatőr kincsvadász

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy ritka Viking aranydarabot fedeztek fel Észak-Írországban fémdetektorral amatőr kincsvadászok.

_68413639_viking1Tom Crawford épp a hobbijának szentelte idejét a termőföldön, mikor megtalálta a kicsi, ám annál értékesebb öntvény tárgyat, ami nem mellesleg aranyból készült. Ezt az arany öntvény a 9-10. században valutaként használták. A szakértők szerint egyike a néhány ehhez hasonló öntvénynek, amit Írország területén fedeztek fel.

Egy kissé távolabb Crawford még talált egy ezüst brossot, szokatlan virágmintákkal, melyet valószínűleg nők vagy férfiak használhattak a középkorban.

„Mind része egy nagy kirakósnak” – mondta a megtaláló. Később hozzátette: „Ez a kirakós csak egy darabja, amit én fedeztem fel egy kis területen, sokszor belegondolok, hogy Észak-Írország területén még mennyi olyan földterület van, ahol nem járt egy fémdetektor sem. Több száz detektorra lenne szükség, hogy végig lehessen vizsgálni akkora területet. Mennyi ehhez hasonló tárgy bújhat még meg a föld alatt.”

A szakértők szerint a talált tárgy bizonyíték lehet a helyiek és a skandináv nép közötti kereskedelemre, ugyanis nem messze a talált tárgy helyétől már fedeztek fel vikingekre utaló jeleket.

A megtaláló állítása szerint eddig csak néhány értéktelen érmén, kupakokon kívül mást nem nagyon talált. Erről is azt gondolta, hogy valami forrasztáshoz használt tárgy lehet.

A szakértő szerint az ehhez hasonló öntvényeket valutaként használták a vikingek, melyet ha kellett kisebb darabokra vágtak.

Hozzátette, az arany nagyon ritka volt a vikingek társadalmában. Hatalmas mennyiségű ezüstöt viszont használtak.

A talált ezüst bross 14 mm átmérőjű és a 13-14. századból való. Több mint 140 példája van eddig az angol-normann inváziónak, mely Írországot a 12. században érintette.

A királyi vagyonkezelő a talált tárgyakat kincsnek nyilvánította.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek