KuriózumVarázslatos szavak: ezeket a dolgokat naponta el kellene mondanod a gyerekeidnek

Varázslatos szavak: ezeket a dolgokat naponta el kellene mondanod a gyerekeidnek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Hol van a cipőd? Szállj be az autóba! Moss fogat! – Többek között ezek azok a mondatok, amiket egy szülő naponta elismétel a gyerekeinek. De vannak olyan varázslatos szavak és kifejezések is, amiket minden nap el kellene mondanod a gyerekeidnek. Crystal Henry, a The List újságírója különböző szakembereket kérdezett arról, mik is ezek a mágikus szavak.

Varázslatos szavak: ezeket a dolgokat naponta el kellene mondanod a gyerekeidnek

Tegyél fel neki egyszerű kérdéseket, például ezt: „Hogy vagy?”

Brandi Russell gyermekpszichológus szerint a legmegfelelőbb szavak azok, amelyek kérdésként vannak megfogalmazva. „A kérdés megnyitja az ajtót a kommunikációhoz, és lehetővé teszi a gyermek számára, hogy felismerje, hogy érdeklődünk iránta, mint személy iránt, és így segíthetünk neki függetlenné válni. Az olyan egyszerű kérdések, mint a „Hogy vagy? – segítenek a gyereknek azonosítani a saját vágyait, és megosztani az érzéseit.” – mondja Russell.

Ez kedves volt tőled

Mellisa Divaris Thompon pszichoterapeuta együtt dolgozik a szülőkkel, hogy helyrehozza azokat a károkat, amelyekkel felnőttként szembesülnek a gyerekkorukban hallottak miatt. Ő azon a véleményen van, hogy néha elég, ha egyszerűen elmondjuk valakinek, hogy kedves, ahhoz, hogy ez a dolog valóban meg is valósuljon. Thompson úgy gondolja, hogy a szülőnek „rajta kell kapnia” a gyereket valamilyen jócselekedeten, és meg kell dicsérnie, el kell mondania, milyen kedves gesztus volt ez a részéről. Ez csodálatosan hatékony módja annak, hogy érzelmileg egészséges felnőtté váljon.

Kérlek, és köszönöm

Dr. John DeGarmo, aki igazi nevelési szakértőnek számít, azon a véleményen van, hogy ha azt akarjuk, hogy tiszteljenek minket, nekünk is tiszteletet kell mutatnunk. Szülőként és volt középiskolai tanárként a „kérem” és a „köszönöm” szavak a napi szókincse részét képezték. DeGarmo azt mondja, hogy a tinédzsereknek és a gyerekeknek modellekre van szükségük, ezért, ha azt akarjuk, hogy ők is átvegyék ezeknek a szavaknak a használatát, teljes őszinteséggel kell kimondanunk azokat.

Sajnálom, elnézést kérek

Lehet, hogy ez nem fordul elő túl gyakran, de a gyereknek hallania kell, hogy bocsánatot kérsz tőle, ha tévedsz. Ha elmondod neki, hogy sajnálod, azzal megmutatod, hogy a felnőttek is felelősséget vállalnak a tetteikért – mondja Alison Mitzner gyermekorvos. Ha bocsánatot kérsz, miután elvesztetted az önuralmadat, vagy hibáztál, a gyerek jobban fog bízni benned.

Varázslatos szavak: ezeket a dolgokat naponta el kellene mondanod a gyerekeidnek

Dicsérd érdemei szerint

A dicséret jót tesz a gyereknek. Az indokolatlan dicséret azonban nem ösztönzi erőfeszítésre. De ha érdemei szerint dicsérjük, akkor képes lesz ugyanazon a vonalon folytatni – mondja Lynn Zakeri orvos és édesanya. Azt is figyelembe kell venni, hogy míg a dicséret nagyszerű hatást érhet el az egyik gyereknél, a másiknál nem feltétlenül, ezért mindig szem előtt kell tartani, hogy minden gyerek egyedi.

Zakeri ugyanakkor még egy hasznos tippet adott. Azt mondja, próbáljunk meg kutyasétáltatás közben, vagy az autóban beszélgetni a gyerekkel. Ez azért segít, mert így a gyerek elkerülheti az állandó szemkontaktust, ami megijesztheti, és nyugodtabban, nyíltabban tud beszélni.

Szeretem, amikor…

Kimberly Hershenson terapeuta szerint a szülőknek minden nap hangsúlyozniuk kell a gyerek bizonyos pozitív viselkedését, tehetségét vagy képességét. „Szeretem, ahogy az öcséddel bánsz”, vagy: „Szeretem, amikor segítesz nekem.” Ezek a kijelentések pozitív értelemben keltik fel a gyerek érdeklődését, és segítenek javítani a viselkedését.

Hálás vagyok azért, hogy…

Hershenson szerint az is nagyon fontos, hogy kifejezzük a hálánkat adott dolgok miatt. A hála a szeretet és az értékelés egy másik szintje.

Hogy telt a napod?

A szülők sokat beszélnek, és gyakran lényegtelen dolgokat mondanak, ahelyett, hogy megkérdeznék a gyereket, hogy milyen napja volt, és figyelmesen meg is hallgatnák a választ. Jó, ha odafigyelsz arra, amit mond neked. Még akkor is, ha úgy érzed, hogy ezek banális dolgok, vagy nem feltétlenül értesz egyet, hallgasd végig figyelmesen, és közben ne a telefonodat vagy a laptopodat bújd. Hagyd, hogy a gyerek a teljes figyelmedet élvezhesse.

Varázslatos szavak: ezeket a dolgokat naponta el kellene mondanod a gyerekeidnek

Képes vagy rá!

A legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz, ha hagyod, hogy hibázzon. Ha gyerekkorában lehetősége van megoldani a kisebb felmerülő problémákat, felnőttként is könnyebben szembesül a különböző problémákkal. Nicole Beurkens pszichológus azt mondja, ezek a varázsszavak – „Tudom, hogy képes vagy rá!” a bizalom üzenetét közvetítik. Bár sok szülő úgy véli, hogy ha megoldja a gyerek problémáit, azzal a szeretetét fejezi ki, ha hagyjuk, hogy a gyerek saját maga találjon megoldást, sokkal magabiztosabb lesz.

Nézd a dolgok jó oldalát

Minden nap vannak olyan helyzetek, amelyek negatívból pozitívba fordíthatók. Katie Walsh, gyermeknevelési szakértő, azt mondja, hogy ha megtanítjuk a gyereknek, hogy semmi sem olyan rossz, mint amilyennek látszik, akkor könnyebb lesz neki az életben. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy el kéne hitetnünk vele, hogy mindent rózsaszínben kell látnia, hanem egyszerűen csak azt, hogy megértetjük vele, mindenre van megoldás.

Nem szabad elrejtenie vagy figyelmen kívül hagynia a problémát, mert ez a szokásává válhat. A szülő példát mutathat a megfelelő reakcióból: ahelyett, hogy panaszkodna, vagy mindent sötéten látna, nyugodtnak kell lennie, és keresnie kell a megoldásokat.

Szeretlek!

Ez nyilvánvalónak tűnhet, de sok gyerek van, aki soha nem hallja ezt a varázsszót. Egyes szülők nem tartják szükségesnek, hogy ilyen módon kifejezzék az érzéseiket, pedig a gyerekeknek hallaniuk kell ezt a bűvös szót. „A szavaknak hatalmuk van.” – mondja DeGarmo. Bánthatnak vagy gyógyíthatnak, bátoríthatnak vagy csalódást okozhatnak. Az orvos, aki az idők során több mint 50 gyerekről – a saját biológiai gyerekeiről, örökbefogadott, ideiglenesen nevelt vagy hajléktalanná vált gyerekekről – gondoskodott, elmondta, hogy minden nap próbál valami szépet mondani a gyerekeknek, és dicséri a sikereiket, mert tudja, hogy nagyon vágynak ezekre a szavakra.

Szeretem nézni, ahogy játszol

Jennifer Soos terapeuta és édesanya, elsősorban azoknak a szülőknek adja ezt a tanácsot, akiknek a gyerekei sportolnak. Akik a pálya szélén ülnek és hangosan bátorítják gyermeküket, utasításokat adva neki, sokkal kevesebbet segítenek, mint azok a szülők, akik úgy szeretik a gyereket, ahogy van. A versengés csak addig jó, amíg nem haladja meg a korlátainkat.

Nem kell mindenkivel barátkoznod

Soos szerint nagyon fontos, hogy a gyerek tudja, hogy nem kell mindenkivel barátkoznia, de mindenkivel kedvesnek kell lennie. A tanulás, a különböző díjak és projektek fontosak, de ha nem figyelsz oda a körülötted lévőkre, mindez nem sokat számít. Soos rámutat, hogy a kedvességet otthon tanulják meg a gyerekek.

Feltétel nélkül szeretlek

A feltétel nélküli szeretet egy gyermek számára nehezen elmagyarázható fogalom, de Soos azt javasolja a szülőknek, magyarázzák el gyerekeiknek, hogy a szeretetüket nem kell kiérdemelniük, így az sem történhet meg, hogy elveszítik azt. A hibáknak és kudarcoknak következményei lehetnek, de ez nem változtat azon a tényen, hogy egy szülő minden körülmények között szereti a gyerekét.

Rendben van, ha tévedsz

Tesha Dames-Smith, a Klass Act mentorprogram alapítója szerint nagyon fontos megtanítani a gyerekünknek, hogy a kudarc még nem egyenlő a halálos ítélettel. „Nem baj, ha kudarcot vallasz. Próbáld újra!” – ez egy olyan mantra, amivel a szülők megtaníthatják a gyereküknek, hogy soha nem szabad feladni.

Te elégedett vagy ezzel?

Jennifer McCarville, gyereknevelési szakértő szerint nem egyszerűen dicsérni kell a gyerekek rajzait, vagy különböző más projektjeit. Amikor a gyerek megkérdezi, mit gondolunk egy munkájáról, inkább kérdezzünk vissza így: „Te elégedett vagy vele?” Elismeri, hogy fontos megdicsérni a gyereket, de még jobb, ha őket is bevonjuk az értékelés folyamatába, és megtanítjuk kritikát gyakorolni.

A makkból sem nő egyik napról a másikra toronymagas bükkfa, amikor elültetjük. Vízre és tápanyagokra van szüksége a növekedéshez. Azt senki nem várja, hogy egy facsemete árnyékában hűsölhessen, de egy gyerektől gyakran elvárják, hogy felnőttként viselkedjen – mondja McCarville. A gyermekkor bonyolult folyamat, és a szülőknek hagyniuk kell, hogy a saját tempójában bontakozzon ki. A gyerek nem egy kicsi felnőtt. De bármi is legyen az, amit naponta elismétlünk neki, az a legfontosabb, hogy élvezzük a gyerekkort, ami úgy elillan, mint a füst.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek