KuriózumValóban látnak szellemeket a gyerekek?

Valóban látnak szellemeket a gyerekek?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Anna egy-másfél éves lehetett, amikor néhány alkalommal a látszólag teljesen üres falnak mosolygott és integetett. Mivel beszélni még nem tudott, csak mutogatott a semmibe, hogy ott van valami. Jelenleg három éves, folyékonyan beszél, így el tudja mondani szüleinek, hogy egy bácsit lát néha a szobájában, de van, hogy a fürdőben is, vagy a lépcsőfordulóban.

szellem

A kislány sokszor köszön a fehér ruhás bácsinak, aki nem csinál semmit, csak csöndesen álldogál. Néha Anna nem mer bemenni a szobájába, mert bent van a bácsi, de legtöbbször teljesen természetesnek veszi a jelenlétét. A felnőttek első reakciója pedig az, hogy szellemeket lát a gyerek.

Bodnár Csilla gyermekpszichológus nem tartja általánosnak ezt a jelenséget, praxisában is csak elvétve találkozott ilyen esettel. Az ilyen kis gyerek személyisége még nagyon éretlen, csakúgy, mint észlelési és gondolkodási funkciói. Gyermeki sajátosságokat mutat, cselekedetei, gondolatvilága mögött „felnőtt ésszel” hiába keresünk okokat, összefüggéseket.

Olvasd el ezt is: Valóban léteznek kísértetek? Milyen veszélyeket rejteget a spiritiszta szeánsz?

Az érzelmek kialakulásának folyamatában először jóra és rosszra, vagyis a saját nézőpontjából kellemes és kellemetlen hatásokra osztja a világot. Vágykövető magatartást mutat, az örömelv vezeti, amelynek lényege az örömszerzés, és minden kellemetlen hatás elkerülése – idézi a szakembert a Hír24. Bodnár szerint ez azt jelenti, hogy az édesanyja „jó”, hisz enni ad, biztonságot nyújt, a vágyak beteljesülésekor minden szép és kerek. Ilyenkor maga a gyerek is jó, ellenkező esetben viszont a környezet és ő maga is rossz.

A szakember hozzátette: az érzelmek differenciálódása később kezd el kialakulni. Ha a gyerek valamit nem kap meg, már nem gondolja azt, hogy az édesanyja rossz, akire ugyan haragszik pillanatnyilag, de attól még „jó”. A haragot, az örömöt, vagyis az érzéseket a saját, fejletlen módján dolgozza fel.

Forrás: Hír24.hu

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek