Az ünnepi étkezés, ha nem vagyunk elég tudatosak, könnyen átcsaphat egy hízókúrába. Gondoljunk csak bele: mennyire éri meg, hogy ha kell, ha nem, finom falatokkal tömjük agyon magunkat, és majd az új évben rendületlenül fogyókúrázzunk emiatt. Meg kell tartani a mértéket, még ha sokszor nehéz is.

A hús, az édesség, az alkoholos italok, a szénhidrátban és cukorban gazdag sütemények nagymértékű fogyasztása egyáltalán nincsenek jó hatással a szervezetre. Leginkább akkor terheli meg a gyomrot az ünnepi étkezés, ha eddig egy viszonylag visszafogott, diétás étkezést követtünk. A túlevés felborítja a bélrendszer mikrobiomját, egyensúlyhiányt okozva.

A bélflóra egyensúlyhiánya akkor lép fel, amikor a lehetséges kórokozóknak tekintett baktériumok elszaporodnak, és a bélben normálisan jelenlévő és jótékony hatású baktériumok már nem tudják betölteni szerepüket. Ez elősegítheti vagy súlyosbíthatja a tüneteket, például puffadást, székrekedést, bélmozgás rendellenességet válthat ki, súlyosabb állapotban pedig akár metabolikus szindróma, szorongás és depresszió is kialakulhat. A bélflóra egészségének megőrzése érdekében olyan prebiotikus hatású ételeket kell fogyasztani, amelyek táplálják a bélbaktériumokat.

“Az olyan ételek, mint a fokhagyma, a spárga , a póréhagyma, a hagyma, a zab, a lencse és az articsóka, valamint a fermentált ételek, mint például a savanyú káposzta, prebiotikumként hatnak. A prebiotikumok fő jellemzője a bélbaktériumok szaporodásának és/vagy aktivitásának szelektív stimulálása az egészség érdekében” – magyarázta Dr. Sanda Maria Crețoiu egy online webináriumon.

A bélflóra optimális összetétele biztosítja az immunrendszer megfelelő működését, a vitaminok szintézisét és a szervezet gyulladásos folyamatainak megelőzését.

A mikrobiom egyensúly felborulásának tünetei közé sorolható a puffadás, ételintolerancia, kiütések, krónikus fáradtság, stressz, emésztési problémák. Ha felborul az egyensúly, csökken az immunrendszer ellenállóképessége, és hajlamosabbak lehetünk a különböző krónikus betegségek kialakulására. A mikrobiom számos anyagcsere folyamatban vesz részt, és növeli a különféle betegségek elleni immunitást, és kritikusan befolyásolja a szervek közötti kölcsönhatást.

Sokan gyógyszerekhez, különböző enzimalapú kiegészítőkhöz folyamodnak, miután túlzott mennyiségű ételt fogyasztottak és kellemetlen tüneteket tapasztalnak, de pusztán az a tény, hogy ilyen “beavatkozásra” van szükség, az emésztőrendszer működési zavarának jele. Ha túlevés következtében, vagy bizonyos ételek fogyasztása után különböző tünetek jelentkeznek, ajánlott ellátogatni egy alapos kivizsgálásra.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.