Új, áttörést hozó megoldás az antibiotikumokra rezisztens baktériumokkal való küzdelemben!

Mivel egyre több az antibiotikumot fogyasztó ember, ami azt eredményezte, hogy egyre nagyobb méreteket ölt az úgynevezett antibiotikumra rezisztens kórokozók száma, ezért az orvostudomány egyre erősebb készítményekkel kénytelen felvenni a harcot, ami viszont több mellékhatást eredményezhet.

Az amerikai Centers for Disease Control and Prevention szakhatóság kimutatásai szerint évente az USA-ban 2 millió embert támadnak meg az úgynevezett szuperbaktériumok, és közel 23 ezren életüket is vesztik emiatt. Szuperbaktériumnak akkor neveznek egy kórokozót, amikor azt két-három típusú antibiotikummal sem tudják elpusztítani az orvosok.

Egyelőre úgy fest, hogy a megoldást a Massachusetts Institute of Technology kutatói találták meg, hiszen rájöttek, hogy az egyik dél-amerikai darázsfaj mérge képes elbánni ezekkel a szuperbaktériumokkal.

A kutatók Pesudomonas aeruginosa nevű, lég- és húgyúti fertőzéseket okozó baktériummal fertőzött egereken végeztek kísérleteket. Erre a kórokozóra a hagyományos antibiotikumok nem voltak hatással, viszont a darazsak által termelt méreganyag semlegesítette az említett szuperbaktériumot.

“A darazsak mérgében található toxikus molekulák áttörést jelenthetnek a szuperbaktériumok leküzdésében, ugyanis ennek köszönhetően akár 4 nap alatt hatástalanítani lehet egy bizonyos szuperbaktériumot” – mondta a Nature Communications Biology szaklapban megjelent tanulmányban, az említett kutatóintézet munkatársa, Cesar Fuente-Nunez.

A dél-amerikai vadon élő darazsak mérge azért jelenthet áttörést a szuperbaktériumok elleni küzdelemben, mert az az emberi szervezetben nem vált ki mérgező hatást, mint a többi méh-, és darázsfaj esetében.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top