A brokkolit a legtöbb gyerek ki nem állhatja, sajnos. A gyerkőcök ma már inkább az édességeket részesítik előnyben, a zöldségeket nem kedvelik annyira. Ez lehet, hogy a felnőttekkel is így van, pedig a brokkoli rendkívül egészséges, szinte nem is lehet felsorolni, hogy mi mindent tartalmaz.

brokkoli

A brokkoli-fogyasztók többsége leggyakrabban ennek a zöld, különleges zöldségnek a virágát fogyasztják, amely tele van antioxidánsokkal, sok benne az A-, C-, és E-vitamin is, de tartalmaz még kalciumot és magnéziumot is.

De nem is gondolnánk, hogy a kemény szárában is mennyi jóság rejtőzik. Sokunknak fogalma sem volt eddig, hogy a brokkoli szára egyáltalán fogyasztható, pedig ez igaz, mint ahogy az is, hogy a leveleit is nyugodtan megehetjük.

Sokan kidobják a brokkoli leveleit, ami 30 grammot nyom általában, de ez a mennyiség, ha elfogyasztanánk, 90 százalékban fedezni a napi A-vitamin szükségletünket, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében és látás egészségének megőrzésében. Ugyancsak 30 gramm brokkoli levélben annyi C-vitamin van, ami a napi szükséglet 43 százalékát jelenti.

Ezt olvastad? A brokkolilé a legjobb méregtelenítő

A C-vitamin egyebek mellett azért nagyon hasznos, mert kimutatták, hogy segít megelőzni a rákos betegségeket. A kukába szokott landolni a szár is, amely sokkal gazdagabb rostokban, mint maga a virág. Annyi a gond a szárral, hogy mivel kemény, ezért több időt is kell főnie, de ha ez okoz nagy fejtőrést, érdemes foglalkozni vele, és elfogyasztani egészségünk megőrzéséért.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.