HolotropikumTudta, hogy a brokkoli levele és szára egészségesebb, mint maga a virág?

Tudta, hogy a brokkoli levele és szára egészségesebb, mint maga a virág?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A brokkolit a legtöbb gyerek ki nem állhatja, sajnos. A gyerkőcök ma már inkább az édességeket részesítik előnyben, a zöldségeket nem kedvelik annyira. Ez lehet, hogy a felnőttekkel is így van, pedig a brokkoli rendkívül egészséges, szinte nem is lehet felsorolni, hogy mi mindent tartalmaz.

brokkoli

A brokkoli-fogyasztók többsége leggyakrabban ennek a zöld, különleges zöldségnek a virágát fogyasztják, amely tele van antioxidánsokkal, sok benne az A-, C-, és E-vitamin is, de tartalmaz még kalciumot és magnéziumot is.

De nem is gondolnánk, hogy a kemény szárában is mennyi jóság rejtőzik. Sokunknak fogalma sem volt eddig, hogy a brokkoli szára egyáltalán fogyasztható, pedig ez igaz, mint ahogy az is, hogy a leveleit is nyugodtan megehetjük.

Sokan kidobják a brokkoli leveleit, ami 30 grammot nyom általában, de ez a mennyiség, ha elfogyasztanánk, 90 százalékban fedezni a napi A-vitamin szükségletünket, amely fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében és látás egészségének megőrzésében. Ugyancsak 30 gramm brokkoli levélben annyi C-vitamin van, ami a napi szükséglet 43 százalékát jelenti.

Ezt olvastad? A brokkolilé a legjobb méregtelenítő

A C-vitamin egyebek mellett azért nagyon hasznos, mert kimutatták, hogy segít megelőzni a rákos betegségeket. A kukába szokott landolni a szár is, amely sokkal gazdagabb rostokban, mint maga a virág. Annyi a gond a szárral, hogy mivel kemény, ezért több időt is kell főnie, de ha ez okoz nagy fejtőrést, érdemes foglalkozni vele, és elfogyasztani egészségünk megőrzéséért.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek