UtazásTorockó: az erdélyi falu, ahol "kétszer kel fel a nap"

Torockó: az erdélyi falu, ahol „kétszer kel fel a nap”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A 90-es évek végén az erdélyi Torockó egész Európa figyelmét felcsigázta, miután megkapta az Európai Bizottság „Europa Nostra” díját a kulturális örökség megőrzéséért. A település Erdély legnyugatibb székely végvára, és talán egyik legszebb faluja.

A helyi lakosok ekkorra kezdték  el értékelni az építészeti örökségeket, főleg a XVII.-XIX. századok között épült házakat. Felújították megörökölt házaikat, felhagytak az újak építésével, és megtanulták megbecsülni a múlt értékeit.

A falu az Erdélyi-középhegység keleti részén elterülő Torockói-hegységben fekszik, átlagosan 550 méteres magasságban. Hegyvonulatok veszik körül, és a Torockó pataka szeli át. 24 km-re fekszik Nagyenyedtől, és 28 km-re Tordától.

Torockó: Románia legszebb települése lett a székely falucskából
Fotó: Wikipedia.org

A települést az országos úthálózattal a DJ107M megyei út köti össze, amely a DN75-ös országúttól északra, Kolozs megye déli határából indul.

Torockón körülbelül 300 ház található, amelynek több mint felét helyreállították, megtartva az eredeti építészeti stílust. A legrégebbi ház egy bányászé volt, mely szakma a környéken nagy hagyományokkal rendelkezett.

Torockón a falubeliek összegyűjtötték a régi háztartásokban még fellelhető tárgyakat, és létrehoztak egy néprajzi múzeumot, amelyet évente 12.000-14.000 turista látogat meg. Azok a turisták, akik emlékkel szeretnének távozni, a falusi háziasszonyok által készített hagyományos termékeket vagy a helyi kézművesek ajándéktárgyait vihetik haza magukkal.

Torockó: Románia legszebb települése lett a székely falucskából
Fotó: Wikipedia.org

Torockótól 5 km-re található a Székelykő várának romjai, melyet a turisták egy negyedórás sétával érhetnek el. Az erőd a XIII. században épült, egy szikla meredek csúcsán, és a helyi lakosok számára nyújtott menedéket a tatárjárás idején.

A falak és az oldalsó tornyok egy része még ma is látható. Az 20 méter magas északi fal maradványán, még mindig látható az erődöt építő család felirata. Az erőd 2010. óta szerepel a történelmi emlékek listáján Fehér megyében.

Fotó: Flickr.com

Torockó az a falu, ahol „kétszer kel fel a nap”.

A nyári hónapokban, a falu fölé magasló két hegygerincnek köszönhetően a felkelő nap kibukkan az első fölé, majd eltűnik és néhány perc múlva újra megjelenik a második fölött.

Aki még nem látta a természet ezen gyönyörűségét, feltétlenül tegye Torockó meglátogatását ama bizonyos “bakancslistára”, és biztosítjuk róla, hogy nem bánja meg!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek