UtazásToplista: a legszebb 4 élő labirintus a világon

Toplista: a legszebb 4 élő labirintus a világon

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem valami közönségesek mifelénk a labirintus-kertek, viszont ezek a típusú parkok nagy érdeklődésnek örvendenek külföldön. A nagyvilágban létezik pár ilyen hely – kertek, amelyek gyorsan elnyerték a turisták tetszését a vonzerejük által, vagy éppen az elvont formáik miatt, amelyeket a tájépítészek kölcsönöztek számukra.

Íme a világ legszebb 4 labirintus-kertje!

1. A Villandry és a Reignac-sur-Indre kastély kertjei, Franciaország

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Franciaország rengeteg szép kerttel büszkélkedik, még a Napkirály, IV. Lajos idejéből. Mindezek közül talán a legszebb és legismertebb az a kettő, amelyet labirintus formájában alakítottak ki, élősövényből. Az egyik a Villandry kastély, a másik a Reginac-sur-Indre kastély udvarán található. Ez utóbbit Európa legnagyobb labirintus-kertjének tartják számon.

Cikk: Toplista: a világ 4 legszebb szigete

A Villandry kertjét 1906-ban építették a mai formára, Joachim Carvallo kezemunkája által, aki egy vagyont költött a kastély parkjában rendbetételére, miután frissen vásárolta meg az ingatlant. 1934-ben be is vonták a kastélyt az UNESCO által védett területek listájába.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A Reginac-sur-Indre labirintus-parkja sokkal fiatalabb. Ezt 1996-ban hozták létre. Az óriási kert 4 hektáros területen található, és évente többféle kukorica- és napraforgó-, valamint egyéb mezőgazdasági növénytermést takarítanak be róla.

2. Ananász-labirintus, Hawaii

Fotó:  justthetravel.com
Fotó: justthetravel.com

A Guiness Rekordok Könyve szerint, a világ legnagyobb zöldlabirintusa a Hawaii szigeteken lévő Ananász-park. A létesítmény nemcsak emiatt egyedi, hanem azért is, mert élősövény helyett egzotikus növényekből építették meg. Hibiszkusz, tejfű és panax bokrok díszítik, valamint az ananász, amelyről a nevét is kapta.

Cikk: Toplista: a világ 5 legszebb eltűnt városa

3. A Pieskowa Skala kastély kertje, Lengyelország

Fotó: interia.pl
Fotó: interia.pl

A lengyelországi Pieskowa Skala (a Kutya Köve) kastély a Pradnik folyó mentén található, 27 kilométerre Krakkótól. A kastély az Ojkow Nemzeti Parkban található, a kertje pedig világszerte közismert és –kedvelt a turisták körében, különleges vonzerejének köszönhetően.

4. A Longleat Labirintus, Nagy-Britannia

Fotó: tumblr.com
Fotó: tumblr.com

A több mint 16 ezer tiszafa bokorból megépített labirintus a világ leghosszabb ilyen típusú létesítménye. A 2,72 kilométeres labirintus Greg Bright tájépítész tervei alapján készült 1975-ben. Területe 0,6 hektár. Jellegzetessége, hogy háromdimenziós azáltal, hogy hidacskák vezetnek át rajta, amelyekről lélegzetelállító látvány nyílik a kert középpontjáról.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek