UtazásToplista: a világ 4 legszebb szigete

Toplista: a világ 4 legszebb szigete

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Vagy mert lenyűgözőek a magukban rejtegetett turisztikai attrakciójuk által, vagy mert egyszerűen csak meseszépek és máris segítenek a relaxálásban, ha csak nézegeted őket – az egzotikus szigetek a nyarat juttatják az eszedbe.

Habár csak most lábalunk ki a télből, mit szólsz ha végigtekintenénk egy top négyest, a legszebb egzotikus szigetekből? Íme!

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

1. Húsvét-sziget, Chile

Egyike a legelszigeteltebb szigeteknek a világon. A Húsvét-sziget 3600 kilométerre, Chilétől nyugatra fekszik. A szigeten élő bennszülöttek, akiket egyébként Rapanuioknak neveznek, járványokat, éhínségeket, civil háborúkat és a gyarmatosítást is túlélték, távol a világ többi részétől. Ők azok, akik a híres „emberfejű” szobrokat is készítették, amelyek még ma is bosszúságot okoznak a tudomány embereinek, és amelyek által rengeteg turistát vonznak magukhoz évente, a távolság és az elszigetelődés dacára.

Foto: Flickr.com
Foto: Flickr.com

2. Maldív-szigetek, India

A Maldív szigetcsoport 26 atollból áll, az Indiai óceánban, Indiától délre és Sri Lankától dél-nyugatra. Eredetileg a lakosságát buddhisták alkották, azonban 1153-ban megjelent az iszlám, amely végül teret hódított magának a lakók körében. A gyarmatosítás ezt a szigetcsoportot is bekebelezte, először a portugálok, majd a hollandok és britek tudhatták magukénak. 1965-ben sikerült kivívniuk függetlenségüket, és 1968 óta a Maldív-szigetek köztársaságként léteznek.

Foto: Flickr.com
Foto: Flickr.com

3. Mesterséges szigetek, Dubai

Ezt a mesterséges szigetcsoportot a tenger homokjából építették, a Föld térképe formájára, értékük pedig meghaladja a 14 milliárd amerikai dollárt. Egy sziget ellenértéke körülbelül 25 millió dollárra tehető, már ha akad valaki, aki saját szigetet szeretne Dubai szomszédságában. A közel 300 apró szigetecskéből álló rendszer építését, amelynek összképe a Föld térképét tükrözi, 2004-ben kezdték meg, és alig három év alatt, 2007-ben már majdnem készen is voltak vele.

Foto: Flickr.com
Foto: Flickr.com

4. Surtsey szigete, Izland

Érdekes történet fűződik hozzá, és egyike a legújabb szigeteknek a Földön. 1963-ban egy halászbárka legénysége füstöt látott felemelkedni a tengerből. Arra gondolva, hogy talán egy hajó süllyed éppen el, odasiettek, de valami rendkívülivel találkoztak. A bárkájuk mellett tört a felszínre egy víz alatti vulkán, a lávából pedig egy sziget képződött a víz felszínén. Néhány nap múlva, pár újabb kitörést követően, a sziget 500 méter hosszúra és 45 méter magasra növekedett. Az izlandiak Surtsey szigetének nevezték el, azaz „Surtury szigetének” – Surtury a tűz istene volt a régi északi mitológiában. Habár azt hitték róla, az erózió hatására a kis sziget elporlad, az mégis fennmaradt és egyre növekedett. Talán ma már talajréteg és fák is borítják. Érdemes lenne meglátogatni 🙂

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek