KuriózumTöbb ezer évig rejtett maya várost tártak fel

Több ezer évig rejtett maya várost tártak fel

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy fontos maja várost, melynek fénykora i.e. 600 – i.u. 900-ra tehető, fedezett fel egy nemzetközi régészcsoport Kelet-Mexikóban, jelentette be az ország Nemzeti Archeológiai Társasága. A város, mely rejtve volt több évszázada az őserdőben, 22 hektáron terül el. Két héttel ezelőtt sikerült a régészeknek a város nyomára bukkanni, melyet „Vörös Kőnek” vagy „Nagy Kőnek” neveztek el.

maja-varos1

A régészek kutatását az államokbeli National Geographic Society, az osztrák Villas és a szlovén Ars Longa támogatta.

„Az alsó központi Föld régió egyik legnagyobb oldaláról van szó” – állítja Ivan Sprajc szlovén régész, a csapat vezetője. A felfedezés egy sorozat légi felvételnek volt köszönhető, melyet sztereoszkóp technikával készítettek. A képeken egyértelműen épület maradványok voltak láthatók.

maja-varos2

„Csillagok és oltárok figyelhetők meg a mai napig fennmaradt stukkókon, ami a város pompáját bizonyítja” – hasonlóan más maja városokhoz, mint Calakmul, Becan és El Palmar, írja a közlemény.

Az oldalon számos piramidális építmény figyelhető meg, akár 23 méter magassággal rendelkezők is, továbbá játék pályákat, piacokat, faragott műemlékeket és lakóházakat tártak fel.

maja-varos3

A Chacun egyike azon 80 oldalnak, melyet a 1996-ban indított Délkelet-Mexikó régészeti projekt keretén belül fedeztek fel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek