KuriózumTényleg igaz: a boldog feleség valóban boldog életet jelent

Tényleg igaz: a boldog feleség valóban boldog életet jelent

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„Boldog feleség, boldog élet” – tartja a közmondás, amit eddig félig viccesnek, félig komolyan vettünk, de, mint kiderült, több igazság rejlik benne, mint hittük. Mindenki boldogságra vágyik, és lehetőleg amellett a bizonyos személy mellett, akit a társául választott. Igazi csapatmunka eredménye ez, de úgy tűnik, létezik egy sokkal egyszerűbb módja is a boldog élet megvalósításának: hogy férjként tedd boldoggá a feleségedet!

A New Jersey-i Rutgers Egyetem legfrissebb kutatása kimutatta, hogy a férj általános életminősége jelentősen javul, ha a felesége boldog – függetlenül attól, hogy ez a férj boldognak tartja-e a házasságát vagy sem.

Deborah Carr és Vicki Freedman professzorok összefogtak az elmélet bizonyításában, és 394 házaspár bevonásával végezték el a felmérést. A vizsgálatban fő szempont volt, hogy az egyik fél 60 év feletti legyen. A résztvevőknek a házasságuk minőségével, valamint az élettel való elégedettséggel kapcsolatos kérdéseket tettek fel.

A professzorok arra a következtetésre jutottak, hogy a férjekben felerősödött a házasság minősége és az élettel való elégedettség közötti kapcsolat, amennyiben a feleségük is boldog házasságról számolt be, illetve „ellaposodott”, ha a feleségük alacsony házassági minőségről vallott.

A megfigyelései alapján Carr professzornak megvan a tudományos magyarázata is a fenti megállapításra. Azt állítja, azért befolyásolja a férjek boldogságérzetét, ha a feleségük elégedett a házasságukkal, mert ha a nők jól érzik magukat egy kapcsolatban, akkor olyan dolgokat tesznek, amelyek javítják a férjük életminőségét – a kedvenc ételeiket főzik, zsémbelés nélkül végzik el a házimunkát, érzelmi támogatást nyújtanak a férjüknek, meghallgatják őket, és szívesebben bújnak velük ágyba.

Ugyanebből a tanulmányból az is kiderült, hogy a feleségek boldogságát általában nem befolyásolja a férjük boldogtalansága. Carr professzor szerint ez talán azért van, mert a feleség nem tud a férje boldogtalanságáról, nem pedig azért, mert nem érdekli.

A férfiak ugyanis nem annyira kommunikatívak, nem szívesen vállalják fel az érzéseiket még akkor sem, ha a házassági problémák kezeléséről van szó. A nők sokkal kifejezőbbek, ha az érzelmeikről van szó, és nem haboznak tudatni a férjükkel, ha boldogtalanok. Nemek közti különbség tehát, hogy míg a nők „beszélnünk kell” típusúak, addig a férfiak inkább hagyják „maguktól megoldódni” a problémáikat.

Ráadásul ez a tanulmány segített azt is felfedezni, hogy a nők boldogságát igencsak befolyásolja a férjük egészségi állapota, azonban a férfiak boldogsága nem igazán függ attól, hogy a feleségük megbetegszik.

Deborah Carr professzor szerint erre az lehet a magyarázat, hogy a nők hajlamosak az ápoló szerepébe lépni, mihelyt a férjük lebetegszik, de amikor ők kerülnek ágyba, a férjek inkább másokhoz fordulnak a gondozás felelősségével, például a gyermekeikhez, barátaikhoz.

Summázva a kutatása eredményeit, Carr professzor megjegyezte, egy döcögő házasságban a legjobb megoldás a nyílt kommunikáció. Azt javasolja, a házastársak szánjanak időt arra, hogy némi gyakorisággal átbeszéljék a kapcsolatuk jó és rossz oldalait.

Hozzátette, ez a tanulmány azért is fontos, mert bebizonyítja, a házasélet minősége befolyásolja az emberek egészségét a kor előrehaladtával: „Puffert biztosít a későbbi életkori stresszfaktorok egészségkárosító hatásaival szemben, és segít a pároknak az egészséggel és az orvosi esetekkel kapcsolatos nehéz döntések kezelésében” – olvasható a Medical News Today-ben.

Ha tehát boldogan élnél, most már tudod, mit kell tenned.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek