HolotropikumTeljesen felesleges az ébredés utáni kávézás - derítették ki a tudósok

Teljesen felesleges az ébredés utáni kávézás – derítették ki a tudósok

Nyereményjáték: Kattints ide és vidd el a főnyereményt a Filantropikum és a RIAVITA közös játékán!

A korai kávézás felesleges, ráadásul koffeintoleranciát okoz – derítették ki vegyészek. A szakemberek szerint ébredés után az emberi szervezetben néhány órán át jelen van a mellékvese által termelt hormon, a kortizol, ami ébren tart. Emiatt pedig a kávéban lévő koffein semmilyen haszonnal nem jár, hisz éberebbek nem leszünk tőle, mivel a szervezetünk már gondoskodott ez ügyben.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

A kortizolnak számos létfontosságú feladata van stresszhelyzetben, annak érdekében, hogy a szervezet felkészüljön és életben maradjon a stresszhatás alatt: szabályozza a vérnyomást és a kardiovaszkuláris funkciókat, szabályozza az inzulint és a glükózt, reagál a gyulladásokra, szabályozza az anyagcserét.

Ha a kortizolra koffeint viszünk be az ráadásul toleranciát alakít ki, így a jövőben ugyanakkora mennyiségű koffein már nem fog ugyanakkora hatással bírni. A szervezet hozzászokik a túlzottan éber állapothoz, és az addig napi két kávé helyett már négyre lesz szüksége.

A kortizol tulajdonsága, hogy ébredés után 4 és 10 órával újratermelődik.

Ezek ismeretében pedig javasolt, hogy ébredés után várjunk legalább másfél órát a kávéval, míg a másodikot kora délután fogyasszuk.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek