Mihaela Bilic táplálkozási szakember lerombolja a megelőző étkezés mítoszát, amelyet néhány táplálkozás szakértő az elmúlt években igencsak támogatott és népszerűsített.

Bilic szerint a fogyás érdekében ajánlott elviselni az éhséget, és csak akkor kell enni, ha már nagyon nem bírjuk. Egyetlen dolog történik, ha éhes vagy, és nem eszel, mégpedig az, hogy a zsírtartalékok fognak olvadni.

Miért félünk az éhezéstől?

“Sokszor hallottam már, hogy nem jó kihagyni az étkezést, mivel az éhező szervezet több kalóriát fog asszimilálni és gyorsabban hízásnak indul a test. Van, aki attól retteg, hogy leesik a vércukorszintje, ha nem eszik” – fogalmaz a szakember.

Mi az igazság? Valóban veszélyes, ha nem eszünk? Kötelesek vagyunk 2-3 óránként rágcsálni valamit, akkor is, ha nem vagyunk éhesek?

Mihaela Bilic szerint a táplálkozási szakértők a hibásak azért, hogy az úgynevezett “megelőző étkezés” beépült a köztudatba. Mit jelent ez? Egyes elméletek szerint még azelőtt ajánlott enni, mielőtt éhesek lennénk.

“Az éhség egy normális és természetes érzés, amely biztosítja a túlélést. Kellemetlen, és ha pillanatnyilag figyelmen kívül hagyjuk is, az éhség 2-3 órás ciklusokban visszatér a nap folyamán” – írja Mihaela Bilic táplálkozási szakember a Facebookon.

“Nem tudunk megszabadulni az éhségtől, ezért meg kell tanulnunk elviselni, együtt élni vele. Nem számít, hogy reggel eszel-e vagy sem, 3 óra múlva megint éhes vagy. Nem tudunk megszabadulni az éhségtől, ezért meg kell tanulnunk elviselni, együtt élni vele. Csak akkor kell enni, ha az éhségérzet nagyon intenzív, vagyis egy 0-tól 10-ig terjedő skálán mondjuk 6-os vagy 7-es.”

Testünk kizárólag glükózzal dolgozik, a vércukorszint állandó a szervezetben, amelyet a hormonok és a máj tart fenn. Étkezés után megemelkedik a vércukorszint, főleg, ha lisztet és cukros élelmiszert eszünk, de aztán gyorsan visszaesik a normális szintre.

“Mi történik, ha nem eszünk? Táplálék hiányában a máj pótolja a glükóztartalékokat a vércukorszint fenntartása érdekében. 600 gramm glükózt tárolunk a májban és az izmokban, ami gyorsan biztosítja a szervezet számára a szükséges energiát. Ha kimerült a raktár, akkor a testzsír mobilizálódik, amit a máj is glükózzá alakít. Az egyetlen dolog, ami akkor történik, ha nem eszünk, az az, hogy a zsírtartalékok elkezdenek olvadni. Ahhoz, hogy beinduljon a fogyás, pontosan ez a cél!

A következtetés: minél ritkábban és kevesebbet eszünk, annál inkább rákényszerül a máj, hogy a tartalékokhoz folyamodjon. A logika egyszerű: ha kívülről hozol “üzemanyagot”, a zsír érintetlen marad” – fogalmaz a szakember.

“Az éhségérzet úgy fejlődik, mint egy izom”

“Ha éhes vagy ne egyél felesleges kalóriákat, rossz minőségű, feldolgozott élelmiszereket, inkább várj néhány órát. Az éhségérzetet úgy kell edzeni, akárcsak az izomzatot, ha eleget gyakorolsz, annál hosszabb ideig képes leszel ellenállni az ételnek és nassolásnak.

Valójában csak a fejlődésben lévő gyermekeknek van szükségük 3 étkezésre, tízóraira és uzsonnára egy nap. Nekünk, felnőtteknek, le kell csökkentenünk az étkezést, mert különben a szélesség és nem a magasság fog növekedni” – véli a táplálkozás szakértő.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.