HolotropikumSzoktál beszélgetni a háziállatoddal, nevet adtál az autódnak? Ezt a fontos dolgot...

Szoktál beszélgetni a háziállatoddal, nevet adtál az autódnak? Ezt a fontos dolgot árulja el rólad

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Természetesen mindannyian szoktunk beszélni egy keveset a háziállatainkkal, legalább egy annyit hazaérkezéskor, hogy “Szia, Pajti, hogy vagy?” De van, aki rendszeresen beszélget kedvencével, úgy tekint rá, mintha egy ember lenne. Megosztja vele érzéseit, lesi a kívánságait, és sokszor nagyobb szeretettel övezi a kis négylábút, mint egyes embertársait.

Van azonban olyan is, aki ugyanilyen kiemelt figyelemmel tekint a kocsijára is, sőt, még el is nevezi. Tudományos kutatások szerint azok az emberek, akik beszélnek a kutyájukkal, macskájukkal, papagájukkal, és elnevezik az autójukat, vagy akár a mosógépüket, igen magas intelligencia szinttel bírnak.

Ezek a személyek úgynevezett megszemélyesítő, vagyis antropomorfizáló hajlammal rendelkeznek.

“Az megszemélyesítés, vagy antropomorfizáció olyan reprezentáció, amely elvont dolgokat, élettelen tárgyakat vagy természeti jelenségeket, illetve növényeket vagy állatokat az emberekre jellemző érzésekkel és tulajdonságokkal ruház fel” – olvasható a Wikipédián.

Egy, a Chicago Egyetem által nemrég közzétett tanulmány szerint bebizonyították, hogy ezek a személyek sokkal intelligensebbek, mint mások. Ez egy ösztönös, veleszületett cselekedet, amely a genetikai adottságokkal köthető össze.

“Gyakran adunk nevet a számunkra fontos tárgyaknak, például az autónknak, hajónknak, egyéb eszközöknek, mondjuk akár a fényképezőgépünknek is, bárminek, amivel különlegesnek érezzük a kapcsolatunkat, és amit a saját identitásunk egyfajta kiterjesztésének érzünk” – mondta a Chicago Egyetem viselkedéstudománnyal foglalkozó professzora, Nicholas Epsey, megjegyezve, hogy ha ezeket a dolgokat külön személyiséggel ruházzuk fel, akkor az képzelőerőnk működését dicséri.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek