UtazásSzínét változtatja az erdélyi Kék-tó

Színét változtatja az erdélyi Kék-tó

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az erdélyi Felsőbánya határában található egy egyedülálló természeti ritkaság, a Kék-tó, ami arról nevezetes, hogy a fényviszonyok függvényében változtatja a színét. A tó a tengerszint feletti 528 méteres magasságban terül el, alapterülete 0,50 hektár, legnagyobb mélysége pedig 4 méter.

kek-to

A Kék-tó egy régi bánya tárnáinak beomlása következtében keletkezett 1920-ban, és a vízében feloldott réz szulfát (rézgálic) adja a színét. Azonban, ha fúj a szél és a nap sugarai egy bizonyos szögben érik a felszínt, akkor gyönyörű kék színre vált a víz.

A természetes vízgyűjtő tavat 25 éve nyilvánították természetvédelmi területnek. A helyi lakosok és a legendák úgy tartják, hogy a tó sokkal mélyebb, mint 4 méter, hisz alatta egy régi bánya húzódik. A vízfelület majdnem tökéletes kör alakú, átmérője 40-50 méter, így azt a benyomást kelti, mintha egy kialudt vulkán krátere lenne.

A víz minőségét a hatóságok megvizsgálták, és kiderült, hogy kénsavat is tartalmaz (7,8 milligramm/l), és a pH-értéke 4, ám ezek az emberi egészsége nem jelentenek veszélyt, ezért nyugodtan lehet fürdőzni benne. A tó a máramarosiak egyik kedvenc kirándulóhelye, hisz a tavat körülölelő fenyvesek miatt egészen pompázatos természeti látványosságnak számít.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek