HolotropikumSzervezetünk svájci órája sosem késik! Ebben az időszakban működnek leghatékonyabban a szerveink!

Szervezetünk svájci órája sosem késik! Ebben az időszakban működnek leghatékonyabban a szerveink!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Tudtad, hogy szerveinknek is van munkaideje? Igen, van. És ugyanígy megvannak a „pihenő” periódusaik is, amikor nem a maximális hatásfokon működnek. A kínai szervóra elmélete azon az elven alapszik, hogy minden szerv más-más időintervallumban dolgozik és pihen, mindegyiknek megvan az aktivitási- és pihenési ciklusa. Ez azt jelenti, hogy a különböző anyagcsere folyamatoknak (mint a táplálkozás, pihenés, alvás, testmozgás) megvan a jól meghatározott, optimális ideje.

szervezetunk-svajci-oraja-sosem-kesik

A hagyományos kínai medicina szerint a szervek „csúcsideje” a Chi vagy Qi (csí) energiához kötődik, amikor is ez az energia az adott szerv meridiánján áramlik keresztül. Ez általában két órát tart – amikor a szerv maximális kapacitásával dolgozik – ez után pedig pihenési periódus következik.

A meridiánok (energiapályák) energiaszintje tehát folyamatosan változik, annak függvényében, hogy éppen melyik szerv dolgozik gőzerővel, és melyik pihen. Érdemes tehát odafigyelni a közel 4,000 éves kínai bölcsességre, miszerint testünk energiaáramlásainak egyensúlyban tartása fontos egészségi szempont. Nézzük hát meg, hogy jár a szervóránk!

1-3-ig: máj. A szervezet hatékonysága ekkor a legalacsonyabb. A máj teljes gőzzel méregtelenít, nem tanácsos hát még jobban terhelni.

3-5-ig: tüdő, légző rendszer. Ez a tüdők aktív periódusa, ilyenkor készülnek fel a napi munkájukra. A légutak nyáktermelése is intenzívebb, ezzel magyarázható az asztmás betegek kora reggeli köhögése.

5-7-ig: vastagbél. A vastagbél ekkor a legaktívabb, ilyenkor szabadulhatunk meg a szervezet számára káros méreganyagoktól, így megakadályozzuk azok visszaszívódását a szervezetbe.

7-9-ig: gyomor. A gyomor legaktívabb periódusa ez, így ajánlatos ezt kihasználni és elfogyasztani egy vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő finom reggelit.

9-11-ig: idegrendszer, lép és hasnyálmirigy. Testhőmérsékletünk optimalizálódik, az idegrendszer most a legnyugodtabb, szellemi teljesítőképességünk maximális: ez a munka, a tanulás ideje. A kínai orvoslásban a lép is fontos szerepet játszik az emésztésben, így besegít a késői reggeli feldolgozásában.

11-13-ig: szív. 11 körül van a szív csúcsideje. A tápanyagok bekerülnek a véráramba, a szív pedig teljes erővel pumpálja ezeket szerte a szövetekhez, ellátva őket energiával. Ideális periódus az aktivitáshoz, sporthoz.
Ugyanakkor fokozódik a gyomorsav és epe termelődése, ideális feltételeket teremtve egy ízletes ebéd befogadásához.

13-15-ig: vékonybél. A vérkeringés lelassul, az energiák a vékonybél szintjén koncentrálódnak, a felszívódás kap főszerepet. A nagyobb volumenű étkezéseket érdemes erre a periódusra időzíteni. A fájdalomérzet csökken – érdemes lehet ilyenkor látogatást tenni a fogorvosi rendelőben.

15-17-ig: húgyhólyag. A hólyag aktivitása fokozódik, előkészíti a terepet a vese kiválasztási folyamataihoz. Kiüríti a felgyülemlett toxinokat és anyagcseretermékeket, ezért fogyasszunk ilyenkor cukor- és alkoholmentes folyadékokat. Testünk újra energikus – tanuljunk, dolgozzunk, sportoljunk.

17-19-ig: vese. Intenzív tisztítómunka veszi kezdetét a vesékben, ezért ne terheljük tovább zsíros, cukros, sós ételekkel-italokkal. A szívfunkció és vérnyomás lecsökken, érdemes ilyenkor pihenni, relaxálni és elfogyasztani egy könnyed vacsorát.

19-21-ig: keringés. Újra fokozódik a vérkeringés, a tápanyagok elszállítódnak a legkisebb kapillárisokhoz és nyirokerekhez. Ha ilyenkor vacsorázunk – vagy ennél később –, a szerveink már nem fognak hozzá az emésztéshez, inkább „félreteszik” másnapra. Energiaáramlásaink lelassulnak, szervezetünk felkészül a pihenésre, érzékeink kiélesednek.

21-23-ig: „energia akku”. Így van, ez nem is szerv. Ez egy olyan energia-összesítő folyamat, melynek során a test alsó-, középső- és felső régióiban tárolódott energia összpontosul és raktározódik, a nap folyamán magunkhoz vett erőforrások által az energiaraktáraink feltöltődnek. Ilyenkor a szervezetünk pihen és regenerálódik, teljesítőképességünk csökken, ezért nem ajánlott megerőltető szellemi- és fizikai munkát végezni ebben a periódusban. Ez a pihentető alvás optimális időszaka.

23-1-ig: epehólyag. Megkezdődik a szövetek tisztítási folyamata, a koleszterin és zsírok feldolgozása, a máj elkezdi méregtelenítő munkálatait. Ilyenkor gyakrabban tapasztalhatók epegörcsök.

A kínai medicina szerint akkor vagyunk a legegészségesebbek, amikor szervezetünk energiaáramlásai harmonikusak és kiegyensúlyozottak. Ezt a Chi (Qi) energia befolyásolja, ami vitalitást, életerőt jelent. Ennek az áramlásnak az akadályozottsága pedig betegségek kialakulásához vezet. Emellett pedig a keleti orvoslás kihangsúlyozza, hogy minden szerv kezelése annak aktív periódusában a legeredményesebb.

Érdemes tehát odafigyelni belső óránkra és figyelembe venni annak jelzéseit, így, tudatosan közreműködve szervezetünkkel, biztosíthatjuk a működéséhez szükséges feltételeket. Jó, hogy kaptunk egy testet, amit használhatunk, de ne tekintsünk rá kimeríthetetlen forrásként, elvégre nem egy acélszerkezetről van szó. Adjunk is valamit, ne csak használjunk.

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek