KoktélSzergej Mavrodi, a szélhámos, aki körülbelül 30 millió embert forgatott ki a...

Szergej Mavrodi, a szélhámos, aki körülbelül 30 millió embert forgatott ki a vagyonából

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Szergej Mavrodi a világ egyik legnagyobb csalója volt, aki több tíz millió embert forgatott ki a vagyonából MMM nevű piramisjátéka révén.

Szergej Mavrodi 1955-ben született Moszkvában, édesanyja orosz, édesapja félig görög, félig ukrán származású volt. Szergej kiskorától nagyon tehetséges volt matematikából és fizikából, ugyanakkor mindig hajlandó volt törvénytelenségeket elkövetni annak érdekében, hogy könnyen pénzhez jusson.

1983-ban letartóztatták illegális gazdasági tevékenységek miatt, de 10 nappal később szabadon engedték.

Az MMM nevű vállalkozás

Szergej Mavrodi 1989-ben megalapította az MMM céget, egy pénzügyi intézményt, amely a Ponzi-rendszeren (egyfajta pilótajáték, vagy más néven piramisjáték) alapult.

Mavrodi és társai csak 1994 februárjában indították el nyilvánosan a rendszert. Mindössze 6 hónap alatt a pénzügyi piramis az akkori Oroszország költségvetésének egyharmadát jelentő összeget gyűjtött össze. Végül napi 50 millió dollárnak megfelelő összeget sikerült felhalmozniuk.

Még abban az évben Mavrodi-t letartóztatták, de 3 hét múlva ismét szabadon engedték, amikor az orosz parlamentben, a Dumában szerzett egy képviselői helyet. Andrej Aidzerdzist, a férfit, aki eredetileg megszerezte ezt a pozíciót, rejtélyes körülmények között agyonlőtték.

Az MMM első befektetőinek nagy nyeresége elvette az emberek eszét, és sokan minden megtakarított pénzüket az MMM-be fektették.

A piramis séma nemzetközi szinten is elterjedt, Kínában, Indiában, Dél-Afrikában és Zimbabwében.

1997-ig több százezer dollár gyűlt össze az MMM számláin. Ekkor azonban Mavrodi váratlanul csődöt jelentett.

Szergej Mavrodi szökése

Ekkorra a befektetők felé felhalmozott tartozások meghaladták a 400 millió dollárt.

Legalább 50 ember öngyilkos lett, miután minden pénzét elveszítette a piramisjátékban.

Miután csődöt jelentett, Mavrodinak sikerült megszöknie, és 2003-ig rejtőzködött a hatóságok elől.

2007-ben 4 év börtönre ítélték csalás vádjával. Ugyanakkor egy 10 ezer rubeles (akkoriban körülbelül 390 ezer dollár) pénzbírságot is kapott.

Az MMM újraindítása

Az emberek azonban nem tanultak a hibáikból, és miután kiengedték a börtönből, Mavrodi újraindította a piramisjátékot.

Azt állította, hogy célja tönkretenni a globális pénzügyi rendszert, és 30%-os rövid távú nyereséget ígért a befektetőknek.

2015-ben a piramisjáték eljutott Nigériába is, a pénzügyi bűnözők hírhedt paradicsomát. 2016 decemberére, egy évvel a nyitás után, már körülbelül 3 millió befektető volt Nigériában.

Karácsony környékén az emberek nagy összegeket fektettek be abban a reményben, hogy a következő időszakban szép profitra tehetnek szert.

Csakhogy az összes számlát befagyasztották, és Mavrodi ismét meglépett a pénzzel.

Becslések szerint az általa kidolgozott rendszer 20-30 millió embert érintett, mintegy 10 milliárd dollárral károsította befektetőit.

Szergej Mavrodi 2018-ban, 63 éves korában halt meg.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek