KoktélSzéman Richárd fotográfus kiállítása a pécsi Parti Galériában

Széman Richárd fotográfus kiállítása a pécsi Parti Galériában

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Széman Richárd a kezdetektől fotózza az idén tizenkilencedik alkalommal megrendezett nyírbátori Szárnyas Sárkány Hete utcaszínházi fesztivál történéseit. A most bemutatott válogatás ennek az évről évre égbe szálló három napos tündérvilágnak, tünékeny nyírségi manószigetnek pixelbe mártott lenyomata.

„És közben kerestem, hol ágálnak a csepűrágók, az utcaszínházasok, a pillanatnak élő furcsa, szeretnivaló különcök, a kultúra peremén élő zsenik, akik egy jobb korban királyok kegyeltjei lennének… Csepűrágó barátaimat kiemelem saját idejükből, próbálom beemelni őket valamilyen meseidőbe”
(Széman Richárd)

A Széman-féle egyedi tecnhika hasonlatos annak a folyamatnak az eredményéhez, mint amit a könnyűzenében figyelhettünk meg az elmúlt két évtizedben: ahol autentikus vagy retro alapokat öltöztetnek modern köntösbe. Széman mesternél is a régi analóg technika keveredik a digitálissal.

A régi, nagyméretű, használt, analóg negatívokat (üveg, vagy celluloid) beszkenneli. Ezeket néha digitálisan átszínezi, miközben megtartja az alapanyag textúráját, sérüléseit, képmaradványait – ezt használja a kép hordozójaként, erre kerül az új digitális anyag.

Széman a színpad körüli, és a színfalak mögötti élet mozzanatait megörökítő képeket a számítógép segítségével új környezetbe helyezve egy olyan képi világot tár elénk, aminek főszereplője ugyan a színész, de témája nem az előadás, hanem a szereplők színpadon kívüli sorsa.

Széman Richárd tündérvilága a Factory Creative Studio (Szeged), az Ördögszekér Vásárok és Fesztiválok (Szeged) és a Szárnyas Sárkány Kulturális Vállalkozás (Nyírbátor), Valamint a pécsi Parti Galéria jóvoltából kerül falra és vándorol.

Sárkány égi tavon (A Szárnyas Sárkány pixelbe mártva)
Széman Richárd fotográfus kiállítása a pécsi Parti Galériában.
megnyitó: 2012. feb. 24., péntek 17.00
megnyitja Marsalkó Péter fotóművész és Sramó Gábor bábművész
közreműködik a Kerek Erdő Zeneműhely
látogatható márc. 21-ig
nyitvatartás: hétfőtől-szombatig 10-18-ig, vasárnap:zárva

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek