KuriózumStephen Hawking: a mesterséges intelligencia az emberi civilizáció végét jelentheti

Stephen Hawking: a mesterséges intelligencia az emberi civilizáció végét jelentheti

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A 2014-es év egyik legjobban várt filmje a Johnny Depp főszereplésével készült Transzcendens volt. A történet szerint Dr. Will Caster (Johnny Depp) a mesterséges intelligencia legelismertebb szakértője, egy olyan gép létrehozásán dolgozik, amely ötvözi a világ összes tudását az emberi érzelmek teljes skálájával.

A sok vitára okot adó kísérletei híressé tették, ugyanakkor első számú célpontja lett egy radikális technológia-ellenes csoportnak, akik meg akarják állítani. A veszélyes szervezet merényletet követ el a népszerű tudós ellen.

Tettükkel egy számukra is teljesen váratlan folyamatot idéznek elő: Caster az általa kifejlesztett gép tesztalanyává válik. Caster felesége, Evelyn (Rebecca Hall), és legjobb barátja, Max (Paul Bettany) úgy döntenek, hogy a haldokló Will tudatát feltöltik a gépbe. Azonban, ha bármi kimarad, akár egy gondolat, vagy egy régi emlék már nem biztos, hogy ugyanannak az elmének adnak életet, akit egyszer ismertek – olvasható a film ismertetőjében.

Az alkotás nem nyerte el a kritikusok tetszését, de jelen esetben nem is ez a lényeg, hanem az, hogy annak témája kapcsán Stephen Hawking és más neves fizikusok kijelentették: a mesterséges intelligencia feltalálása az emberi civilizáció bukásával járna.

A The Independent című brit lapban közölt írás szerint hiba lenne azt gondolni, hogy a mesterséges intelligencia csupán a tudományos-fantasztikus filmek forgatókönyvíróinak az agyszüleménye, ugyanis a mesterséges intelligencia (MI) kutatása napjainkban az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományterület. Több autógyár is jelentős előrehaladást ért el a sofőr nélküli autók technológiájának kifejlesztésében, de a Google vezető nélküli autóját is már egy ideje tesztelik a forgalomban. És akkor nem beszéltünk még a digitális személyi asszisztensekről (Siri, Google Now, Cortana), amelyek segítségükkel felismerhetjük azokat az összefüggéseket, amiket a számítógépek nélkül nem ismernénk fel, mivel nem vagyunk abban a helyzetben, hogy áttekintsük a nagy információmennyiségeket.

A jelenkori civilizációs vívmányok az emberi elme találmányai, és elképzelni is nehéz, mi történne, ha az emberi intelligenciát a mesterséges intelligenciával társítva használnánk. Ha nem figyelünk a kockázatokra, akkor az emberiség utolsó nagy felfedezése lesz az MI, mivel a világ hadseregei jelenleg is olyan autonóm rendszereken dolgoznak, amelyek képesek kiválasztani és megsemmisíteni célpontokat. Ezért asz ENSZ és a Human Rights Watch jogvédő szervezet az ilyen típusú technológiák kifejlesztését szeretné leállítani. Másfelől ugyanakkor az MI jelentős előnyöket jelenthet a világgazdaság számára, és nagy szerepe lehet a mindennapi élet megkönnyítésében. Az MI-kutatás mint látható, jelentős veszélyeket, de ragyogó lehetőségeket is kínál, ezért fontos, hogy az emberiség és annak vezetői jó célok érdekében használják azt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek