HolotropikumSport és elvek a sportról – második rész

Sport és elvek a sportról – második rész

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Sorozatunk első részét ITT olvashatjátok.

szaladas

2. Elv: szaladás és hasizom

Felmerülhet benned a kérdés, miért kerültek be ezek a gyakorlatok a sport elvei közé. Csupán abból a meggondolásból, hogy több téves elmélet kering ezzel a két mozgásfajtával kapcsolatban, amelyek akár gondokat is okozhatnak a célod – a súlyvesztés megvalósításában.

Nem egy olyan személlyel találkoztunk már, aki mihelyt eldöntötte, hogy fogyni szeretne, egyenesen a szaladással kezdte. Ez ugyanis egyike a legkézenfekvőbb és legismertebb sportoknak. Egyesek azért vágtak bele, mert ismerősük ajánlotta, hiszen a szaladással könnyen lehet fogyni. Mások azért választották ezt, mivel nem értenek más sporthoz. És akadtak olyanok is, akik szerint a szaladásnál jobb fogyókúra nem is létezik.

Ami azt illeti, bármelyik tornagyakorlat és mozgásfajta jó, amennyiben azt helyesen végzed, és nem igényel különösebb erőfeszítést, kellemetlen érzést. Azonban, mégsem tanácsos a szaladással kezdeni. Ez ugyanis egy nagyon összetett sport, amelybe nem ajánlott egyből belefogni, főként hosszas fizikai inaktivitás után. Igénybe vesz minden izmot, és megfelelő lélegzetvétel nélkül szinte elképzelhetetlen sokáig űzni. Mindenképp fontos, hogy bevezesd majd a programodba, de csak akkor, ha már egy bizonyos fizikai kondíciót elértél. Egyébként könnyen feladhatod, mivel a tested nem bírja, és nem is bírhatja a terhelést.

Aztán, többen is állítják, hogy a hasizom fejlesztése leépíti a zsírpárnákat és az úszógumit – tévedés! A has térfogatából visszafaraghatsz, ha kevesebbet eszel, gyakrabban és alaposan megrágod az ételt. A szervünk ugyanis annál nagyobb lesz, minél több táplálékot gyömöszölünk bele. Ennek következtében, a bélrendszer és a hasfal is elernyed, ezáltal válik nagyobbá a hasi tájék. Az ott felgyűlt zsír pedig lesz az utolsó, amely a testünkről lecsúszik, ha fogyókúrázunk! És a hasizmoknak szinte semmilyen befolyásuk nincs erre, illetve a folyamat felgyorsítására.

Miért nem tanácsos hasizom gyakorlatokat végezni, ha nagy a pocakod? Mert a megmozgatott izmok nyomást fognak gyakorolni az elernyedt és térfogatban megnőtt emésztőszervekre, emiatt nem fognak összehúzódni helyesen. Inkább csak akkor térj rá a hasizomfejlesztésre, amikor kissé lefaragtál a pocakból. Így hatékonyabb lesz az edzés, az izmok is fejlődhetnek, továbbá szemmel láthatóan „laposodik” majd a hasad, ami a további fogyás mellett kockásra is válthat.

3. Elv: tartás

Nagyon fontos, hogy ellenőrizd a testtartásod, valamennyi tornagyakorlat közben. Tanuld meg: minden egyes gyakorlat egy helyes testtartással rendelkezik. Amikor új mozgásfajtába kezdesz, szentelj mindig elegendő időt annak a megtanulására, helyes végzésére. Ekkor kell odafigyelned a tested pozíciójára, egyébként tévesen rögzül majd be, és ösztönösen fogod rosszul csinálni. Ne feledd, inkább végy vissza a gyakorlatok mennyiségéből a helyes testtartás javára, minthogy rosszul edz, és árts vele az egészségednek!

4. Elv: lélegzés

Ami a helyes lélegzést illeti, a következőket kell „megfogadnod”:
– lélegezz be, majd ki az orrodon keresztül, így tudod kézben tartani és szabályozni a légzésed;
– amennyiben kimerítőbb gyakorlatot végzel, lélegezz be az orrodon, és szájon keresztül fújd ki a levegőt, odafigyelve arra, hogy megőrizd a légzés szabályosságát (például szaladásnál);
– vannak gyakorlatok, melyek összepréselik a hasi vagy mellkasi tájékot, ezek hatására lélegezz ki, amikor a „lapítás” ér, majd be, amikor felszabadulsz;
– általánosságban pedig a szakértők azt tanácsolják, akkor fújd ki a levegőt, amikor nyomás ér, és akkor végy levegőt, amikor ez a tényező megszűnt, és normál állapotba térsz vissza.

5. Elv: bemelegítés

Szentelj elegendő időt a bemelegítésre, ha edzésre készülsz. A helyes bemelegítés csökkenti az esélyét a sérüléseknek, izomhúzódásoknak, főként ha már hosszú ideje nem mozogtál. Kezdd a hajlatokkal: a nyak, váll, könyök, csukló, derék, térd és boka az alap. Erre pakolj rá egy kis erő-gyakorlatot az izmaid számára azon a testrészen, amelyet aznap megdolgoztatnál. Mindezt egy rövid szaladás kövesse, kb 3–5 percnyi ideig, vagy egy gyorsabb séta.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek