HolotropikumSport és elvek a sportról – harmadik rész

Sport és elvek a sportról – harmadik rész

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az első két részt ITT és ITT olvashatjátok.

Fotó: photl.com
Fotó: photl.com

6. Elv: összpontosítás

Kerüld a beszélgetést edzés közben, és valamennyi külső hatást zárj ki, aminek nincs köze a gyakorlatokhoz. A szakemberek azt tanácsolják, hagyd a mobilod az öltözőben, vagy halkítsd le, ha magaddal viszed. De semmiképp se foglalkozz vele, míg tornászol. Amennyiben arra koncentrálsz, amit végzel és ahová dolgozol, sokkal hatékonyabb lesz a munkád, mintha az eszed „nem ott állna”.

7. Elv: igyál vizet

A hidratálás létfontosságú az edzés ideje alatt. Vigyél magaddal az edzőterembe egy üveg vizet, és 5–5 percenként igyál egy-egy kortyot, vagy annyiszor ismételd, ahányszor szükségét érzed. Ez segíteni fog abban, hogy hosszabb ideig képes légy dolgozni, felgyorsítja a kalóriaégetést, és megelőzi a „vészhelyzet” fellépését a testedben, ami a folyadékszint visszaesésével jelentkezhet a szervezetedben.

8. Elv: Erő-gyakorlatok

A legtöbb nő kerüli az erő-gyakorlatokat. Inkább az aerobikot vagy kardio-edzést választja. Közülük sokan azért nem mernek belevágni, mert azt gondolják, úgy fognak festeni, mint egy erőember. Ez a szemléletmód azonban teljesen alaptalan! Egyrészt mert az izmok nem nőnek és fejlődnek annyira gyorsan, amennyi ideig megdolgoztatod őket egy-egy ilyen edzés alatt. Aztán komoly súlyokat kell hozzá cipelned, amelyek tömegét fokozatosan növelni kell, de erről szó sincs az erő-gyakorlatoknál!

Habár azt mondják, nem árt, ha mindenféle tornagyakorlatba egy kicsit belekóstolsz, az erő-gyakorlatok kimondottan ajánlottak mindenkinek, nemtől függetlenül, mert:

– gyorsabban nyernek formát az izmaid,

– kiegyensúlyozott, szép és arányos alkatot kölcsönöznek,

– megelőzik a narancsbőrt,

– növelik a fizikai erőt.

9. Elv: pihenés

Sokan hajlamosak elhanyagolni a pihenést, ha egyszer elhatározták magukban, hogy sportolásba kezdenek. De sokan vannak abban a helyzetben, hogy valami okból kifolyólag – a munkahelyi leterheltség, otthoni teendők vagy csak egyszerű megszokás miatt – éjjeleket fennülnek, reggel pedig korán kelnek, és így képtelenek kipihenni magukat. Nem megyünk ennél jobban bele a témába, de annyit azért megemlítünk: a szervezeted éjjel regenerálja magát. És ha sportolsz, legalább 8–9 órát aludnod kellene, minden nap!

10. Elv: következetesség

Általában az elme rengeteg kifogást képes gyártani, hogy mit miért lenne jobb abbahagyni. Viszont ezt könnyen kiküszöbölheted, ha kellőképpen készülsz fel úgy testileg, mint lelkileg és szellemileg a sportolásra. Persze, ez a tendencia nem fog törlődni teljesen! Lesznek napok, amikor jobban fog csalogatni az ágy, mint az edzőterem, és lesznek napok, amikor engedni is fogsz a kísértésnek. De sose találj kifogásokat arra, hogy miért NE tornássz! Inkább arra ösztönözd magad, hogy miért TORNÁSSZ. Ha nincsen kedved hozzá, vagy épp fáj a fejed, végezz egyszerű és könnyű gyakorlatokat, hogy ne merítsd ki magad még jobban. De amennyiben lehet, NE add fel, mert annál nehezebb lesz újrakezdeni. Jó, ha hetente három alkalommal elmész edzeni, rendszeresen. Egy alkalom kb 15–20 perces legyen, leszámítva a bemelegítést. És sose tégy olyant, hogy 2 heti kihagyást 2 órás edzéssel pótolod!

Fontos kiemelni, hogy sportolni nemcsak a test szépségéért, karcsúságáért érdemes, hanem azért is, mert serkenti az anyagcserét, fizikailag sokkal jobb közérzetet ad, jókedvre derít, erősnek és üdének érzed magad utána, és nem utolsó sorban növeli az önbizalmad, valamint kiegyensúlyozza az elmédet! Egészségedre!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek