HolotropikumShea vaj: a csodálatos bőrápoló, amit minden nő imádni fog

Shea vaj: a csodálatos bőrápoló, amit minden nő imádni fog

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A shea vaj az egyik legismertebb és leggyakrabban használt alkotóeleme a szépészeti és bőrápolási készítményeknek, úgy mint a krémekben, szappanokban, balzsamokban és rúzsokban egyaránt. A shea vajat az afrikai karitéfa (Butyrospermum parkii, régi nevén Vitteria paradoxa) terméséből nyerik.

A karité fa 20 éves korában hozza első, szilvára emlékeztető csonthéjas termését, és akár 200 évig képes teremni. A fa gyümölcse a shea dió, amely 60-70%-os zsírtartalommal rendelkezik, ebből nyerik ki a shea vajat.

A shea vaj kinyerése hosszas és nehézkes folyamat

A shea vaj kinyerése Afrikában már hagyomány lett. Általában nők végzik ezt a feladatot. Az érett gyümölcsök belsejét összetörik, amelyeket később tűz fölött vízben kioldják a zsiradékot, amely a víz tetején összegyűl.

Az eredmény egy közepes keménységű, törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék, a shea vaj. Egyik előnye az így előállított shea vajnak, hogy természetes úton nyerik, semmilyen kémiai alkotóelemet nem tartalmaz, sőt igen magas A, E és F vitamin tartalmát sokáig képes megőrizni.

Olvastad már a Méregtelenítés agyaggal című cikkünket?

Az ősi Afrika titka, a shea vaj

Őshazájában a shea vajat nemcsak bőrápolásra használják, de a haj és a sebek, égések gyógyítására is rendkívül alkalmas készítmény. A shea vajnak bőrvédő szerepe van, visszaadja a bőr rugalmasságát, csökkenti a ráncokat, de a napégés ellen is kiválóan alkalmas. Bőrirritációk, ekcémák esetén is alkalmazzák, sőt még a pszoriázisra is kiváló.

A shea vaj egyik kiváló tulajdonsága, hogy sokáig megőrzi minőségét, nehezen avasodik, jó körülmények között tartva akár évekig is megőrzi minőségét. Egyesek szerint sokkal hatásosabb, mint a jojoba vaj vagy a kakaó vaj, a fekete kontinens egyik legnagyobb exportcikke.

Shea vaj használata

  • Bőrápolóként, segíti a bőr rugalmasságának megőrzését, táplálja és hidratálja bőrt, csökkenti a ráncok kialakulását

  • ekcémás bőrre is kiválóan alkalmazható

  • sebekre, égett bőrre is nagyszerű készítmény, de az allergiás reakciókra, bőrproblémákra is nyugtató hatással van

  • ajakápolásra is használható

  • terhes nőknél segíti a terhességi csíkok kialakulásának megelőzését

  • köröm- és hajápolásra is használható

  • napozáskor is használható

Olvastad az Agyagpakolás minden bőrtípusra című cikkünket?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek