Merev ízületek, hát-, csípő- vagy térdfájdalmak? Ha ezek a tünetek leginkább reggel jelentkeznek, ízületi gyulladás, pajzsmirigyproblémák vagy a D-vitamin hiánya is okozhatja.

Az ízületi merevség leginkább idős korban, a mozgáshiány következtében, vagy a rossz minőségű fekhely miatt alakulhat ki, de sokszor ezektől eltérő okok állnak a háttérben. Ha a probléma nem múlik el, és hosszú távon is fennáll, akkor érdemes felkeresni egy szakembert.

Ízületi merevséget okozhat az ízületi gyulladást vagy a reuma, ami leginkább idősebb korban jelentkezik. Az életkor előrehaladtával az ízületeket borító porc és egyéb kötőszövetek elhasználódnak, a szinoviális folyadék termelődése csökken. Ilyenkor jelentkezik az ízületi fájdalom, amely merev ízületek formájában nyilvánul meg, főleg reggel, az éjszakai inaktív állapotnak köszönhetően. Gyulladásos eredetű ízületi problémák esetén zsibbadás is jelentkezik.

A különbség az osteoarthritis és a gyulladás okozta fájdalom között az, hogy az utóbbi hosszabb ideig, néha néhány órán át fennmaradhat, míg az előbbi néhány perc után magától elmúlik, amint elkezdjük egy kicsit mozgatni.

Az ízületek merevségének egyik kiváltó oka az ankilozáló spondylitis, ez főleg a gerincet, a csípőt és a térdeket érinti. Ilyenkor a nyak és az ágyéki régió területén lesznek merevek ízületek.

A rheumatoid arthritisben és az osteoarthritisben szenvedőknél az ízületek merevsége reggel határozottan erősebb, mint a spondylitis ankylopoetica esetében. De egy forró zuhany vagy egy könnyű testmozgás hatására enyhülhet a tünet.

Az egyéb olyan betegségek, amelyek ízületi fájdalmat és merevséget okozhatnak: pajzsmirigy betegség, a D-vitamin-hiány, a fibromyalgia, a lupus, a köszvény, a bursitis, de az elhízás is.

Hogyan lehet megszabadulni a ízületi merevségtől?

Ha merev ízületekkel és fájdalommal ébredünk több mint 3 egymást követő napon, akkor időpontot kell kérni egy alapos kivizsgálásra. A reumatológus szakember kideríti a pontos okot, és megfelelő tüneti kezelési tervet készít.

A specifikus gyógyszereken kívül minden bizonnyal változtatni kell az életmódon, be kell iktatni egy kis könnyű testmozgást naponta, csökkenteni kell a testsúlyt és a stresszt, és oda kell figyelni a helyes testtartásra ülés és fekvés közben is.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.