KuriózumRagyogó javaslatok a kullancsok ellen! Mikor jelennek meg, és hogyan kerüljük el...

Ragyogó javaslatok a kullancsok ellen! Mikor jelennek meg, és hogyan kerüljük el őket?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A zimankós tél után, a kellemes nyári meleg nemcsak nekünk esik jól, hanem a körülöttünk élő(sködő) rovaroknak is. Amint kimaradnak az éjszakai fagyok, egyre több csúszó-mászó és repülő ízeltlábú ébred fel téli álmából, közülük jópáran megkeserítve az életünket. Korunk egyik rémálma a kullancs – míg régen kizárólag a legelők közelében kellett rettegnünk tőle, ma már a betondzsungelek tenyérnyi zöld területein is felcsíphetjük őket. Azaz inkább ők bennünket! A legrosszabb az egészben viszont az, hogy a kis vérszívók komoly betegségeket okozhatnak, ezért érdemes óvakodni tőlük!

A kullancsok apró, pókszerű rovarok, amelyek imádják a fás vagy füves területek nedves, hűvös zugait. Erdőkben vagy olyan területeken élnek, ahol a magas fű, vagy ahol a levélkupacok árnyékot adnak a nap és a hőség ellen. Mocsaras területeken, erdőszéleken és a legelőkön is megtalálhatók, újabban pedig a városi környezetben is jól érzik magukat.

Ha ilyen helyen sétálsz, a bőrödre tapadhatnak, és a véreddel táplálkozhatnak. Bár a legtöbb kullancs nem hordoz betegséget, egyesek mégis súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, például Lyme-kórt, Powassan-vírust vagy Rocky Mountain foltos lázat. Ennek tudatában érdemes szemfülesnek lenned, és a lehető legkörültekintőbben óvakodnod tőlük, megelőzve a bajt.

Ahhoz, hogy védekezni tudj ellenük, tisztában kell lenned vele, hogy a kullancsok tavasztól őszig a legaktívabbak. Júniustól kezdve egyre több kullancscsípést észlelünk, és ez a nyár végéig, sőt szeptemberig tart. Ráadásul ha van házi kedvenced, aki szintén szeret szabadon bóklászni a természetben, akkor egyértelmű célpont vagy.

Fontos kihangsúlyozni, hogy a kullancs csípése általában fájdalommentes, így sokan észre sem veszik, hogy a kis vérszívó a bőrükbe fúrta magát. Ezért, a fent említett időszakban, ajánlott akár napi rendszerességgel is önvizsgálatot tartani, hogy nem szedtünk-e össze egy „potyautast”, továbbá az is jó, ha felismerjük a lehetséges csípés jeleit és a kullancs által terjesztett betegség tüneteit.

A három leggyakoribb betegség a Lyme-kór, az anaplazmózis és a babéziózis, amelyet a szarvas-kullancsok hordoznak, bár a legtöbb kullancs nem fertőzött. Az ehrlichiosis (vagy Ehrlichia fertőzés) is viszonylag gyakori, amelyet a magányos csillag-kullancs terjeszt.

Ezek a fertőzések általában influenzaszerű tünetekkel jelentkeznek, mint például a láz, hidegrázás, izzadás, fejfájás, testfájdalom, étvágytalanság, hányinger vagy fáradtság, körülbelül egy-két héttel a fertőzött kullancs csípése után. A Lyme-kórt okozó baktériumot hordozó kullancs csípése gyakran jellegzetes kiütést hagy maga után. A Lyme-kór súlyos ízületi fájdalmat és duzzanatot is okozhat, különösen a térdben, továbbá szív-érrendszeri rendellenességeket is eredményezhet.

A kullancsok által terjesztett betegségek antimikrobiális terápiával kezelhetők. Ha kullancscsípés után javasolt felkeresni a családorvost, főként ha a betegség tüneteit észleljük.

Hogyan kerülheted el a kullancscsípést?

Bár csodákra nem vagyunk képesek, a szakértők szerint mégis van néhány fontos lépés, amit megtehetünk, hogy elkerüljük az érintkezést ezekkel a bosszantó rovarokkal. A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a kullancsmentes életnek, ha nem megyünk sűrű fűvel borított területekre, vagy olyan erdős részekre, ahol akár csak távolról is tudunk a létezésükről, különösen, ha a házi kedvencünket sétáltatjuk.

Amennyiben kullancsfertőzött helyen jártunk, vizsgáljuk meg alaposan magunkat (nagy hangsúlyt fektetve a hajlatokra, a fejbőrre, a fülek tövére és a köldökre), a gyermekeinket és a háziállatainkat. A házi kedvenceink is elkaphatják a betegségeket, a kórokozó kullancsot pedig továbbadhatják nekünk, ezért fokozott figyelemmel fésüljük át őket is, a saját érdekünkben.

A Connecticuti Mezőgazdasági Kísérleti Állomás egyébként egy átfogó és kiváló kézikönyvet adott ki a kullancsok elleni védekezésről. A továbbiakban ebből idézünk 6 hasznos tippet:

1. Viselj világos színű ruházatot. A világos öltözéken könnyebb észrevenni a kullancsokat, még mielőtt beléd akaszkodnának.

2. Tűrd be a nadrágot a zoknidba. Lehet, hogy ez nem túl hízelgő látvány, de fizikai akadályt képez a kullancsoknak.

3. Használj rovarriasztót. A legtöbb szúnyogriasztó vegyszer hatásos a kullancsok ellen is, bár a DEET magasabb – 30-40% közötti koncentrációjára van szükség ahhoz, hogy valóban távol tartsa a vérszívókat a bőrödtől. A permetrin egy erősebb vegyszer, amely elpusztítja a kullancsokat, de egyben taszítja is őket. Ha permetrint tartalmazó termékeket használnál, ezt a ruhára kell permetezni, nem a bőrre! A pikaridin pedig a szúnyogokat és más rovarokat taszítja, de a kullancsokat nem.

4. Maradj az út (vagy az ösvény) közepén. A kullancsok nem tudnak repülni vagy ugrani, így csak akkor tudnak rád szállni, ha közvetlenül a számukra otthont adó növényzet mellett vagy alatt haladsz el.

5. Gondolj a napsütésre. A kullancsok nem érzik jól magukat a száraz, nyílt területeken. A kerti bútorokat és játszóeszközöket el kell távolítani a fás, árnyékos területekről. Ha piknikezni készülsz, válassz egy jól ápolt füves területet vagy nyílt terepet.

6. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni: vizsgáld meg magad, a gyermekeid és háziállataid. A kullancsok általában a lábakon rekednek meg, majd másznak felfelé, keresve a megfelelő helyet a táplálékszerzéshez. A betegségek kialakulásának esélye minimálisra csökken, ha a kullancsot azonnal eltávolítod, miután rádtapadt, és ha még mászik, akkor nincs kockázat. A zuhanyzó jó hely a kullancsellenőrzésre. Keresd a bőrön a kitapintható új dudorokat.

Mit tehetsz, ha már megcsípett egy kullancs?

Minél előbb távolítod el a beléd akaszkodó kullancsot, annál biztosabb, hogy ép bőrrel megúszod. Még ha egy fertőzött kullancs is csípett volna meg, nem biztos, hogy elég sokáig tartózkodott benned ahhoz, hogy megbetegítsen. Mindenképp, ha kullancsot találsz a testeden, az első teendő, hogy meghatározd a méretét és azt, hogy mióta lehet ott.

Legkevesebb 36 óra – másfél nap kell ahhoz, hogy egy Lyme-kórt terjesztő kullancs a bőrödben maradjon ahhoz, hogy megfertőzhessen. Ha a vérszívó teste nagy és „elhízott”, valószínűleg már egy ideje rajtad van. Ha (ilyen) kullancsot találsz, abban a pillanatban távolítsd el egy csipesszel, majd alkoholos tamponnal fertőtlenítsd a területet. Érdemes a kullancsot egy edényben tárolni, hogy el tudd vinni az orvoshoz kivizsgálásra, ha később a betegség tünetei jelentkeznek.

Ha nem sikerül teljesen eltávolítani a kullancsot, akkor jobb, ha meg sem próbálod. Inkább menj be az ügyeletre, vagy a családorvoshoz, különösen, ha a kullancs már megszívta magát, vagy ha úgy gondolod, hogy egy-két napnál tovább volt rajtad. Antibiotikumos kezelést kaphatsz, indokolt esetben – a kúra mindhárom kullancs által terjesztett betegséget hatékonyan kezeli anélkül, hogy hosszú távú mellékhatásai lennének, akár a gyógyszerek, akár maguk a betegségek miatt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek