Ha belekezdenénk az álomfejtés összetettségének taglalásába, sosem érnénk a téma végére, és valószínű, hogy nem is vonhatnánk le komolyabb konklúziót, hiszen amatőrként nagyon nehéz megérteni és értelmezni az álmokat.

Az agy működése és a minket ért hatások, élmények egyaránt befolyásolják az álmainkat, a tudatalattiról már nem is beszélve. Akit mégis érdekel az álomfejtés világa, és szívesen értelmezné az álmait, azoknak most pszichológusok árulják el, hogy mire is érdemes odafigyelnünk, ugyanis álmaink a lelkiállapotunkat is tükrözhetik.

1. Esés

Pszichológusok szerint, ha esésről álmodunk, akkor lelkünk legnagyobb félelme az, hogy kicsúszhat kezünkből az életünk irányítása. Olyan embereknél szokott ez az álom előfordulni, akik nagy felelősséget vállalnak valami iránt és ezt a terhet egy percig sem tehetik le.

Alváskor az idegrendszer alacsonyabb fordulatszámon pörög, csökken a vérnyomás, az izmok elernyednek és az agy is lelassul, ez olyan jelzést ad a szervezetnek, amitől azt érezzük, hogy elesünk.

2. Foghullás és egyéb sérülések, halál

Az előbb említett álmok mind önértékelési problémákra és alacsony önbecsülésre vezethetők vissza, ám néhány alvásszakértő szerint a foghullás elnyomott dühre is következtetni enged, tudniillik, mikor mérgesek vagyunk legtöbbször a fogainkat csikorgatjuk.

Más sérülések, vagy esetleges halálról történő álmodás szorongásra, félelemre utal. Nem kell aggódni, ha álmunkban meghal egy szerettünk azt nem szabad „szó szerint értelmezni”. Az ilyen típusú álmok, mint azt jelzik, hogy ideje valamin változtatni.

3. Nyilvános szereplés, vagy vizsgázás

Az emberek igen magas százaléka, függetlenül attól, hogy még iskoláskorú, vagy már rég végzett tanulmányaival, álmodik arról, hogy az iskolában vizsgázik és elbukja a tesztet. Ez valamilyen iskolai traumatikus élményre is visszavezethető, ám szakértők szerint a bennünk lapuló szorongás, félelem, és túlzott nyomás kivetülése.

4. Hiányos öltözet viselése

Az ilyen típusú álmok nagyon magas frusztráció-töltettel rendelkeznek. Álommagyarázók szerint attól való félelmünk megnyilatkozása, hogy az emberek rájönnek a gyenge pontunkra. Ne félj többet megmutatni magadból a való életben, és most nem a fizikai lényedre, hanem a szellemire gondolunk. Ne óvd olyan görcsösen a lelked, mert megközelíthetetlenné válsz.

Más értelmezések szerint akár kételyeket is hordozhatnak valamivel kapcsolatban, ha álmunkban hiányos öltözetben jelenünk meg. Például, ha álmodban egy állásinterjúra pizsamában jelensz meg, akkor az a munkával kapcsolatos kételyeidet jelenti.

5. Üldöznek

Az üldözéses álmoknak többféle jelentése is lehet. Először is azt kell megfigyeld, hogy ki/mi üldöz, mert akár, magánéleti, anyagi problémák tükörképei is lehetnek. Tudósok viszont az elemi ösztöneinkre vezetik vissza ezt az álmot, ugyanis, ha életünkben valami nem működik jól, vagy veszélyeztetve érezzük magunkat, az álmunkban aktiválódott ösztöneink miatt, elmenekülünk a rossz dolog elől.

6. Természeti csapás

Az ilyen típusú álmok legfőbb okozója a tv és a média világa, hiszen megannyi film, produkció szól apokalipszisről, világvégéről, stb. Az ehhez hasonló álmokban a sebezhetőségünk tör a felszínre.

7. Karambol, technikai problémák

Sokan álmodnak arról, hogy hiába nyomják az autó fékjét, az nem áll meg, hanem belehajt valamibe. Szakértők szerint ilyen álmok leginkább a nőknél fordulnak elő, és a párjuk iránt érzett kötődés elvesztését szimbolizálják.

8. Terhesség

Úgy a nők, mint a férfiak álmodhatnak terhességről, ám nem kell megijedni ez az álom csupa jót jelent. A bennünk rejlő új lehetőségek, tervek szimbóluma, így ha gyakran álmodunk terhességről ideje elgondolkodni, hogy milyen új célokat tűzzünk ki magunk elé.

9. Késés

Ennek magyarázata egyszerű, attól való félelmünket szimbolizálja, hogy életünkben lekésünk valami fontosról. Ha párkapcsolatban élsz, szakíts időt a szerelmedre és törj ki a hétköznapok monotonitásából.

10. Idegen ház, idegen szoba

Az idegen lakásban játszódó álom önreflexiót követel. Ez az álom azt jelenti, hogy megannyi felderítetlen részed/képességed van, amit még önmagad előtt is titkolsz. Pszichoterapeuták viszont más értelmezéssel is összekötik az idegen szobákban játszódó álmokat. Szerintük, minden ismeretlen dolog, más és más jelentést hordoz. Például, ha ismeretlen alapanyagokból főzünk egy ismeretlen konyhában, az a lelkiviláguk változását közvetíti, ha ismeretlen fürdőben vagyunk, a szellemi piszoktól való megszabadulásunkat vetíti ki elénk.

Természetesen ahány ember, annyi álom, így megtörténhet, hogy amilyen értelmezés az egyik embernél működött, az nem fog a másiknál. Minden álomértelmezést vetíts ki a saját életedre így könnyebben meglátod az összefüggéseket.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.