Az életben a legnagyobb kincs az egészség – mondják gyakran a sok mindent megélt, tapasztalt öregek. Egy idő után mi magunk is rájövünk, hogy ha egészségünk nincs, semmink nincsen.

Az alábbi dolgot minden nőnek gyakorolnia kell annak érdekében, hogy megőrizze egészségét – mondja Dr. Phuntsog Wangmo tibeti orvos.

1. Hallgass a tested ritmusára!

A test olyan akár egy autó, fiatal korban sok üzemanyaggal nagy sebességgel tud működni, viszont később, ha nem változtatsz az életmódodon, a gépezet egyszerűen meghibásodhat. Fiatal korban még senki sem gondol a helytelen táplálkozás és életmód hosszútávú következményeire.

A megfeszített munkatempó, az állandó stressz, az elégedetlenség hosszútávon igen káros következményeket von maga után. A tibeti orvoslás szerint az egészséges életmódra már gyerekkorban oda kell figyelni, hogy később felnőttként ne kelljen betegségekkel küzdeni.

2. A hideg évszakokban öltözz fel melegen!

A téli időszakban könnyen kialakulhat vesebetegség vagy különböző húgyúti fertőzések. A vékony öltözködés, a hideg italok fogyasztása kerülendő a téli hónapokban. A kínai orvoslás szerint az úgynevezett hideg ételek, mint például a burgonya vagy a hajdina gyakori fogyasztása is tilos télen. Ha túl sok hideg ételt fogyasztasz, könnyen kialakulhat idegesség, álmatlanság, túlzott érzékenység, csökken a koncentrációs képesség. A nem megfelelő táplálkozás fájdalmat okozhat a hát és a has alsó területén.

3. Örülj az apró dolgoknak!

“Amikor először érkeztem meg Nyugatra, gyönyörű fiatal nők jöttek el az előadásaimra, depresszióra, álmatlanságra, rossz közérzetre és különböző egészségi problémákra panaszkodtak. Kezdetben azt hittem, hogy viccelnek, hiszen ezeknek a nőknek kényelmes és nyugodt az életük. Családjaiknak elegendő élelme van, az országuk nincs háborús övezetben, tető van a fejük felett és meleg van az otthonukban, akkor milyen problémákról beszélnek? Csak idővel jöttem rá, hogy a nyugati országokban élő nőknek valóban vannak problémáik. Minél jobb dolga van az embernek, annál jobban aggódik.” – mondja a szakember.

“A tibeti orvoslás azt javasolja, hogy minden nap gondoljunk arra, mit jelent az élet, és mi is az igazi értéke. Tibetben azt mondjuk: még a madarak királyának is, aki nagyon magasan repül, van egy árnyéka, és mindig vele van, bárhová is repül. A lelkiismeretünk mindig velünk van. Amint rájövünk, hogy mi az életünk értéke, már nem veszünk részt egy őrült teljesítmény-versenyben. A jóra és a rosszra nincsenek szabványok, egyesek számára egy bizonyos dolog jó, míg mások számára ugyanez rosszat jelent. Kérem a pácienseimet, hogy találják meg belső fényüket. Amikor az ember elkezdi ezt a fényt látni a lelkében, a legerősebb félelmek is meggyógyulhatnak. Kezd a reggelt a következő gondolatokkal: “Viszonylag egészséges vagyok, hazánkban nincs háború, meleg otthonom van, szeretteim vesznek körül, van, amit egyek.”

4. Ne add fel magad, vigyázz a családodra

Sok országban, a nők teljes mértékben alárendelik magukat a családnak, férjeiknek. Egész életükben a gyerekeikért és a férjeikért aggódnak! Ne tedd ezt, soha ne add fel az álmaidat teljes mértékben, legyen saját életed is!

5. Vigyázz a belső szépségre!

A nő igazi szépsége a karaktere.

“Tibetben azt mondjuk, hogy a nő a nap energiája: amikor a nap felkel, a levelek kinyílnak, és minden virágzik, a napnak hatalma van arra, hogy életet adjon. A nap energiája adja a nő kedvességét, szépségét, együttérzését. Amikor egy nő ideges és stresszes, az a szépségén is meglátszik. Próbálj mindig napként ragyogni, ebben a tibeti Ku-Nye masszázs segíthet. Egyetlen alkalom után megváltozik a hangulatod és a bőröd állapota. Ma már sokféle gyógyfürdő és wellness szalon működik ahol kipróbálhatod, de a legfontosabb a mentális és érzelmi hatása.” – mondja Dr. Phuntsog Wangmo.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.